May poručila da je parlament kriv jer do Brexita neće doći na vrijeme

May poručila da je parlament kriv jer do Brexita neće doći na vrijeme
Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May obratila se večeras javnosti oko Brexita.

Prije obraćanja javnosti premijerka se sastala s oporbom, a Jeremy Corbyn, vođa oporbe, je napustio sastanak. 

Ranije se javnosti obratio predsjednik Vijeća Europe Donald Tusk koji je rekao da će EU odobriti odgodu Brexita, ali da premijerka prethodno mora od svog parlamenta dobiti odobrenje za sporazum o Brexitu.

Odnosno, britanski parlament bi trebao odobriti sporazum koji je s EU-om ispregovarala premijerka May, isti onaj sporazum koji je odbijen već dva puta.

Prebacila odgovornost na parlament

Mayina presica dva puta je odgađana, a premijerka se javnosti obratila u 21:40.

"Prije 3 godine odlučili smo izaći iz EU-a. Nakon dvije godine zastupnici se ne mogu dogovoriti oko izlaska i stoga nećemo izaći na vrijeme iz EU-a.

Meni je to veliki poraz i sigurna sam da ste i vi, javnost, umorni”, rekla je May i navela kako zna da javnost želi da se ova priča završi.

"Osobno vrlo žalim zbog ove odgode", rekla je May u izjavi danoj u svojoj rezidenciji u Downing Streetu.

Potom je rekla kako je pisala Tusku i zatražila produžetak roka za izlazak iz EU-a. Premijerka je potom odgovornost prebacila na parlament rekavši kako su zastupnici jedino do sada rekli ono što ne žele, a ne ono što žele.

Oglasila se i o drugom referendumu

"Duboko se nadam da će (zastupnici) naći način da podrže sporazum koji sam ispregovarala s EU, sporazum koji slijedi referendum i najbolji je ispregovarani sporazum i nastavit ću raditi dan i noć da osiguram potporu" za sporazum, rekla je.

"Nastavit ću raditi danonoćno kako bih zastupnicima dala najbolji sporazum. Ali neću odgađati Brexit dulje od kraja lipnja", poručila je May.

Vezano za drugi referendum rekla je kako je jedan referendum već proveden i kako je javnost na njemu rekla što želi.

"Vi ste rekli ono što želite, a na meni je da to provedem", poručila je May britanskoj javnosti.

Nitko ne zna kad će Britanija izaći iz Unije niti kako će to izgledati

Britanska premijerka Theresa May zatražila je u srijedu u pismu Europskom vijeću tromjesečnu odgodu Brexita do 30. lipnja.

Europska komisija rekla je da se čelnici EU-a koji se na summitu u četvrtak sastaju s May suočavaju s "dvojnim" izborom - kratkom odgodom Brexita od 29. ožujka do 23. svibnja, ili dugom odgodom najmanje do kraja ove godine, a Britanija bi imala obvezu održati 23. svibnja izbore za Europski parlament.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara