May smiruje britanske zastupnike oko Brexita

May smiruje britanske zastupnike oko Brexita
Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May danas će poručiti zastupnicima da moraju ostati smireni oko Brexita kako bi primorali Europsku uniju da prihvati izmjene sporazuma o izlasku koji će otvoriti put za miran Brexit.

Velika Britanija je na putu da 29. ožujka izađe iz EU-a bez dogovora ako May ne uspije nagovoriti taj savez da ponovno pregovara o sporazumu koji su postigli u studenom, a potom i uvjeriti britanske zastupnike da ga prihvate.

Razgovori su u ključnoj fazi

"Razgovori su u ključnoj fazi", reći će May danas, stoji u bilješkama koje je ustupio njezin ured.

"Sada trebamo ostati mirni kako bismo dobili promjene koje je ovaj Dom zatražio i time na vrijeme osigurali Brexit", smatra May.

EU odbija ponovno pregovarati o sporazumu iako May insistira da može dobiti pravno obvezujuću izmjenu najkontroverznijeg dijela sporazuma, zaštitnog mehanizma za irsku granicu koji je glavna prepreka usvajanju dogovora.

Mehanizmom se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske koja će u okviru Velike Britanije napustiti taj savez. 

Britanski parlament održat će raspravu o Brexitu u četvrtak, 14. veljače.

EU neće opet otvarati pregovore o sporazumu o razdruživanju

Pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier rekao je jučer da EU neće ponovno otvarati pregovore o sporazumu o razdruživanju, nego da bi mogao izmijeniti prateću političku deklaraciju o odnosima dviju strana nakon Brexita.

"Odlučni smo organizirati uredno povlačenje. To uredno povlačenje uvjet je koji nam je potreban za izgradnju budućih odnosa", kazao je Barnier. 

Dodao je kako bi britanska premijerka trebala pristati na trajnu carinsku uniju s EU-om, kako su predložili britanski laburisti, da bi riješila zastoj u vezi predstojećeg izlaska iz Unije, te je istaknuo kako je backstop zaštitna mjera za koju se EU nada da nikada neće biti iskorištena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara