Mečelj obećao bankarsko jamstvo do sjednice Vlade

MINISTAR gospodarstva dr. Ljubo Jurčić danas je na sjednici Koordinacije sindikata za opstojnost Željezare Sisak održanoj u Sisku izjavio ´da je izmijenjeni tekst bankovnog jamstva koje je dao ruski Mečelj za isplatu šest plaća radnicima Željezare u slučaju prekida rada prihvatljiv´ i ´da Vlada očekuje da bankarskim kanalima dobije obavijest o izdanom jamstvu´.

´Ako bankovna jamstva stignu u Ministarstvo gospodarstva do sutra navečer, predložit ću da Vlada na sjednici u četvrtak donese odluku o skidanju hipoteke s imovine Željezare Sisak i oslobađanju obaveze plaćanja poreza na promet, čime ugovor s Mečeljem stupa na snagu´, rekao je Jurčić.

Na sastanku, kojemu su bili nazočni predstavnici željezarinih sindikata, stečajne uprave, stečajnog vijeća, Odbora vjerovnika i čelnici sindikalnih središnjica, ministar Jurčić je, na zahtjev predstavnika Koordinacije i voditelja sastanka, sindikalnog povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske Mate Somića, izjavio ´da će se s današnjeg gledišta minimalne plaće za siječanj radnicima Željezare isplatiti idućeg tjedna´.

Naveo je kako je Vlada računala da će ruski kupac kupiti rezervne dijelove i zatečene sirovine u Željezari, te da će se iz tih izvora osigurati sredstva za isplatu plaća radnicima. Bez obzira na to hoće li ugovor o prodaji Željezare stupiti na snagu u četvrtak ili ne, predložit ću Vladi na sjednici u četvrtak da raspravi o osiguranju sredstava za plaće radnicima Željezare, rekao je Jurčić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Mečelja istaknuli su da će do sjednice Vlade dostaviti traženo bankovno jamstvo, te da će kupiti dio rezervnih dijelova i sirovina potrebnih za pokretanje proizvodnje po tržišnim cijenama, a da će količinu rezervnih dijelova i sirovina, njihovu cijenu i uvjete plaćanja dogovoriti sa stečajnom upravom Željezare i njezinom koordinatoricom Blankom Andučić Orešić.

U raspravi su, među ostalima, sudjelovali i sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac i posrednik u prodaji Željezare Sisak Siščanin Edin Todorovac. Voditelj sastanka Mato Somić, u ime Koordinacije, zahvalio je svim sudionicima rasprave, ocijenivši da postoji dobra volja svih mjerodavnih sudionika da kupoprodajni ugovor što prije stupi na snagu i da se što prije pokrene proizvodnja.

Proizvodnja čelika u elektropeći pogona Čeličana moći će početi kada ugovor o prodaji stupi na snagu, rekao je, u ime Ministarstva gospodarstva, ministar Jurčić. Istaknuo je da je prvenstveni cilj zahtjeva Ministarstva za izmjenama dijelova ugovora i bankovnog jamstva bio zaštititi 1700 radnika Željezare i osigurati njihovo zaposlenje u idućih pet godina te da se ruski partner u potpunosti pridržava hrvatskih zakona i poštuje hrvatski pravni sustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara