Medijski seminar o mirovinskoj reformi

MIROVINSKA reforma jedna je od najvećih provedenih reforma jer je obuhvatila 938.310 sudionika na čije je račune uplaćeno oko dvije milijarde kuna, kazao je danas na medijskom seminaru o mirovinskoj reformi u Rijeci ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović.

Peti medijski seminar o mirovinskoj reformi pod nazivom "Novi mirovinski sustav - situacija i pogled unaprijed" organizirali su CARANA Corporation i World Learning u ime Ministarstva rada i socijalne skrbi, Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (HAGENA), Središnjeg registra osiguranika (REGOS) i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), a pokrovitelj je USAID. Seminar je okupio 30-ak novinara i predstavnika organizatora skupa.

Vidović je podsjetio da je tijekom reforme mirovinskog sustava osnovano sedam mirovinskih fondova čija je dobit (ponderirani prinos) u 2002. iznosila 11,2 posto.

Oko 84 posto osiguranika samostalno je izabralo svoj mirovinski fond, što ukazuje da dobar dio to nije učinio, pa je građane, da bi reforma u cijelosti uspjela, o tome potrebno više educirati, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Novim mirovinskim sustavom izbjegnute su greške drugih tranzicijskih zemalja, osnovan je REGOS, izbjegnuto urušavanje mirovinskog sustava generacijske solidarnosti i stvorena mirovinska industrija kao značajan ulagač na tržištu."

Po riječima Vidovića slabe strane reforme su 20 posto manje uplate u drugi mirovinski stup od očekivanih 2,5 milijardi kn uplata. Drugom stupu pristupio je manji broj osoba u dobi od 40 do 50 godina od predviđenog. K tome, prognoze o prosječnim plaćama bile su veće od stvarnog stanja, a investicijski fondovi su do kraja 2002. oko 78 posto novca uložili u obveznice Vlade.

Vidović smatra da lokalne uprave nisu dovoljno obaviještene o mogućnostima ulaganja putem "mirovinske industrije", posebice u financiranju dugoročnih infrastrukturnih projekata.

Provedba reforme stalno se prati, kazao je Vidović naglasivši da je zakone i podzakonske akte potrebno stalno prilagođavati tržištu te da se, radi funkcioniranja cijelog sustava, to i čini.

U nastavku seminara bit će održane rasprave o mirovinskom osiguranju generacijske solidarnosti, Zakonu o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim odnosima, postignućima i nastavku mirovinske reforme i obveznim mirovinskim fondovima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara