Meditacija djeluje na mozak, pokazalo istraživanje među tibetskim redovnicima

DUGOTRAJNO bavljenje meditacijom dovodi do fizičkih promjena u mozgu, pokazalo je istraživanje provedeno među budističkim redovnicima koje će se u ponedjeljak objaviti u analima američke Nacionalne akademije znanosti.

Znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin u Madisonu usporedili su skupinu od deset studenata dragovoljaca koji nisu imali iskustva u meditaciji s redovnicima odgajanim prema tibetanskoj tradiciji koji su imali deset tisuća do pedeset tisuća sati iskustva te duhovne vježbe, prosječne dobi od 45 godina.

U vrijeme dok su skupine meditirale kako bi postigle stanje "suosjećanja i ljubavi za bližnjega", istraživači su pomoću elektroencefalograma utvrdili "veliko povećanje gama visokofrekventnih valova" među budističkim redovnicima, dok je među studentima promjena bila neznatna.

Ti valovi za koje se smatra da su rezultat aktivnosti neurona, živčanih stanica, povezuju se sa snažnom mentalnom aktivnosti koja je u svakom istraživanju u redovnika bila puno veća nego u studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja navode na zaključak da bi se mozak, kao i ostatak tijela, mogao planirano fiziološki mijenjati, kao što se tjelovježbom može povećavati mišićna masa, ocijenili su istraživači.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara