Među otetim Hrvatima dubrovački pomorac Milo Načevski

MEĐU OTETIM Hrvatima uhićen je dubrovački pomorac, prvi časnik stroja Milo Načevski. Brodostrojar s obitelji, suprugom Angelinom, sinom Tonijem i kćerkom Miljanom stanuje u naselju Petrača u Župi Dubrovačkoj, javlja Jutarnji list.

Obitelj se povukla u osamu te nikomu ne otvaraju vrata niti odgovaraju na brojne telefonske pozive.

"Obitelj Načevski je u šoku i Župljani su uz njih. Istina je da Mile zbog plovidbe nije često kući, ali kad jest posjeti nas i javi se. Čekamo da ga puste i da što prije stigne svojoj obitelji", rekla je susjeda Jela Prkut.

Ratni brod poslan na pirate

Jedan ratni brod je jutros poslan kako bi našao tri trgovačka broda sa 96 članova posade, među kojima su i Hrvati, oteta u seriji piratskih napadau Indijskom oceanu, nedaleko od obale Somalije.

Oteti Japanski tanker MT Irene u moru pored Somalije, koji među članovima posade ima i dvojicu  Hrvata, stigao je u Somaliju, potvrđeno je splitskoj agenciji preko koje su naši mornari bili angažirani kapetan broda. Nikakvih zahtjeva otmičara još nema.

"Dobili smo e-mail od zapovjednika s broda da su došli u Somaliju i da je posada dobro. Još su oteti, ali dosad im nitko nije naudio", rekao je kapetan Tihomir Udovč iz BSM Centra za pomorce - Split.

Otet je i iranski brod koji prevozi rasuti teret, dok su dan ranije gusari oteli malezijski tanker s 39 članova posade koji je prevozio palmino ulje. Nakon prekjučerašnje napada još su dva broda napadnuta i oteta jučer ujutro. Andrew Mwangura iz Istočnoafričkog programa za pomoć pomorcima izjavio je da je na japanskom tankeru bilo 16 Filipinaca, dva Rusa i jedan Hrvat. Tanker je prolazio kroz Adenski zaljev na putu iz Francuske prema Indiji. Još nema informacija o posadi na drugom brodu koji je otet.

Pirati oteli i četvrti brod

U međuvremenu pirati su oteli još jedan, njemački trgovački brod, četvrti za 48 sati što je rekordan broj, izjavio je danas Međunarodni biro za trgovačku mornaricu (International Maritime Bureau, IMB) u Kuala Lumpuru.

Noel Choong šef Službe IMB za praćenje gusarstva izjavio je da ratni brodovi zemalja IMB prate kretanje otetih trgovačkih brodova koji, kako izgleda, idu ka teritorijalnim vodama Somalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomorske snage zemalja IMB obuhvaćaju ratne brodove SAD, Francuske, Njemačke, Pakistana, Velike Britanije i Kanade koja je sada na rotirajućoj dužnosti zapovjednika.

Vijeće sigurnosti UN-a je u lipnju odobrio međunarodnim pomorskim snagama ulazak u teritorijalne vode Somalije radi suzbijanja gusarstva, ali 3.025 kilometara obale te zemlje, najduže u Africi, i dalje je bez ikakve kontrole vlasti.

IMB, osnovan 1981. godine, je ogranak Međunarodne trgovačke komore koji neprekidno prati stanje trgovačkih brodova i opasnost od gusara.

MVPEI: Među otetima dvojica Hrvata

U priopćenju kojim se jučer oglasilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija stojalo je kako su upoznati s otmicom broda Irene, te da pretpostavljaju kako se među posadom nalaze dva Hrvata,

"Iako nema službenih podataka, pretpostavlja se da su među posadom broda koji je plovio pod panamskom zastavom, uz japanske i ruske državljane, bila i dvojica hrvatskih državljana", priopćilo je tada Ministarstvo.

MVPEI je stupio u kontakt s panamskim službama putem veleposlanika u Washingtonu

U Somaliji ove godine 24 gusarska napada

Oglasilo se i japansko Ministarstvo prometa koje tvrdi da je oteti brod registriran u Panami, te da kompanija u čijem je vlasništvu nije japanska već je strana kompanija samo prenijela dio svog poslovanja na jednu japansku tvrtku koja je ostala neimenovana.

Vode u okolici Somalije smatraju se među najopasnijima na svijetu. Na tom su se području samo ove godine dogodila 24 gusarska napada.

D.M./J.C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara