Među zemljama najteže pogođenim klimatskim promjenama i tri balkanske

Među zemljama najteže pogođenim klimatskim promjenama i tri balkanske

Foto: Hina, Germanwatch.org

ŠEST je zemalja koje su najizloženije ekstremnim vremenskim uvjetima u 2014. godini, a među njima čak su tri balkanske, pokazuje novo istraživanje.

Prvo mjesto na popisu drži Srbija, dok je na trećem mjestu Bosna i Hercegovina. Te su zemlje pogodile najobilnije padaline i poplave u posljednjih 120 godina koliko se bilježe takva mjerenja, navodi se u Globalnom indeksu klimatskog rizika.

Sredinom svibnja prošle godine poplave u Srbiji prouzročile su štetu koja je procijenjena na više od dvije milijarde dolara, dok je zbog poplava i klizišta u BiH iz vlastitih domova moralo pobjeći otprilike 90 tisuća ljudi, navode analitičari Germanwatcha u izvještaju prezentiranom na svjetskom summitu o klimi u Parizu.

Bugarska, koja je smještena na šesto mjesto po ugroženosti, pogođena je teškim tučama i poplavama. Najviše su pogođeni sektori turizma i poljoprivrede, dok je u protekloj godini zabilježena i 31 smrat izazvana tim nepogodama.Suočit ćemo se s ekstremnim padalinama

"Zbog klimatskog zatopljenja ljudi i države vjerojatno će se suočiti s ekstremnim padalinama", kazao je autor istraživanja Sonke Kreft za Reuters. Europske države dobile su novčanu pomoć iz fonda solidarnosti Europske unije, što može pokazati kakva pomoć bi mogla biti dostupna pogođenim državama u sklopu sporazuma o klimatskim promjenama u Parizu, dodao je.

Filipini su tradicionalno najpogođeniji vremenskim nepogodama, a ove godine smještena je na 4. mjesto liste. Godinu ranije bila je na samom vrhu.  Raymund Liboro, filipinski dužnosnik za klimatske promjene, ispričao je novinarima u Parizu da je njegova zemlja u prethodne četiri godine iskusila tri najgora ikad zabilježena tajfuna, a dodao je i da njegova vlada razbija sisteme ranog upozorenja, zakonodavstvo te upravljanje rizikom kako bi se smanjio utjecaj klimatskih promjena.

Siromašni su posebno ugroženi

"Smatramo da klimatske promjene utječu na nas, ali nismo bespomoćni", zakljuio je Liboro.

Kreft upozorava i da devet od deset najgore pogođenih država u posljednjih dvadeset godina spada u siromašnije države svijeta. Čak i europske države stradale 2014. godine spadaju među najsiromašnije na Starom kontinentu.

Dodao je da se ovim izvještajem, dobivenim izračunom broja stradalih i ekonomskih gubitaka, podsjećaju sudionici summita u Parizu na ozbiljnu potrebu dostizanja ambiciozno postavljenih klimatskih ciljeva te globalne solidarnosti kako bi se zaštitilo osjetljivo stanovništvo svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara