Međunarodna agencija potvrdila da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma

Međunarodna agencija potvrdila da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma

IRAN je zadržao svoj nuklearni program u okvirima odredbi sporazuma sa svjetskim silama, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom prvom izvješću o Iranu otkako se SAD povukao iz sporazuma sklopljenog 2015. godine.

IAEA je rekla da su iranske zalihe obogaćenog uranija ostale u okviru ograničenja od 300 kilograma utvrđenog sporazumom. Ta je granica u pregovorima određena kako bi se Teheran spriječio da ima dovoljno materijala za izgradnju atomskog oružja.

Posljednje kvartalno izvješće IAEA-e također je pokazalo da je gradnja planiranog reaktora Araka, koji bi mogao proizvesti plutonij za oružje, i dalje obustavljena.

IAEA: Inspektorima je omogućen pristup svim lokacijama

U izvješću danom zemljama članicama IAEA-e čelnik te agencije Yukiya Amano je napisao da je njegovim inspektorima omogućen puni pristup svim mjestima koja su željeli obići.

Amano je, međutim, napomenuo i da bi "pravovremena i proaktivna suradnja s Iranom i osiguravanju tog pristupa... osnažila povjerenje".

Početkom svibnja je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz sporazuma s Iranom tvrdeći da je sporazum preslab da spriječi Teheran u razvoju atomskog oružja.

Ostale zemlje uključene u sporazum, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina, rekle su da sporazum namjeravaju održati.

U petak se u Beču, po prvi puta od Trumpove odluke, sastaju viši diplomati Irana i preostalih potpisnica sporazuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara