Međunarodna agencija za energiju: "Opskrba naftom je pod velikim pritiskom"

Međunarodna agencija za energiju: "Opskrba naftom je pod velikim pritiskom"
Ilustracija: 123rf

POVEĆANJE globalne opskrbe naftom koje predvode Saudijska Arabija i Rusija moglo bi se naći pod pritiskom budući da su pojedini veliki proizvođači sučeljeni s poremećajima u proizvodnji, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

IEA je u najnovijem mjesečnom izvješću izrazila zadovoljstvom dogovorom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije da ublaže ograničenja proizvodnje kako bi se cijene spustile s najviših razina u proteklih nekoliko godina.

Velik pritisak na opskrbu

Ujedno su upozorili na velik pritisak na opskrbu zbog učestalih poremećaja u proizvodnji u pojedinim zemljama.

''Veliki broj poremećaja podsjeća nas na pritisak kojem je izložena globalna opskrba naftom. To će postati još veći problem budući da povećanje proizvodnje u bliskoistočnim zemljama u Perzijskom zaljevu i u Rusiji, iako dobrodošlo, ide nauštrb svjetskih rezervnih kapaciteta, koji bi mogli biti iskorišteni do maksimuma", stoji u izvješću.

Među proizvođačima s problemima u opskrbi izdvojene su Libija i Venezuela.

Iako je Libija u međuvremenu ponovo otvorila luke za izvoz nafte, u IEA-i strahuju za buduću opskrbu iz te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrijeme pisanja izvješća činilo se da se stanje poboljšava, ali ne možemo znati hoće li stabilnost biti obnovljena", upozoravaju.

Brinu i nemiri u Venezueli, zbog kojih je proizvodnja nafte u toj zemlji oštro pala u proteklim tjednima.

Prijetnje sankcijama dovode u pitanje i opskrbu iz Irana

Američke prijetnje sankcijama u pitanje dovode i opskrbu iz Irana. U IEA-i tako strahuju da bi iranski izvoz mogao biti smanjen za više od 1,2 milijuna barela dnevno, koliko je srezan u prethodnom krugu sankcija.

Rezervnih kapaciteta nema ni u Iraku, što znači da povećanje proizvodnje najvećim dijelom pada na leđa Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta.

"Ne vidimo naznake veće proizvodnje u drugim zemljama koji bi mogli ublažiti strah od nedostatne opskrbe tržišta", zaključuju u agenciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara