Međunarodna trojka u Beogradu razgovarala o pitanju statusa Kosova

Međunarodna trojka u Beogradu razgovarala o pitanju statusa Kosova

DANAS se u Beogradu sa najvišim srbijanskim dužnosnicima sastala međunarodna posrednička trojka - američki predstavnik Frank Wisner, predstavnik Europske unije Wolfgang Ischinger te ruski predstavnik Aleksandar Bocan-Harčenko, kako bi razgovarali o predstojećim pregovorima o statusu Kosova, prenosi B92.

Ischinger je nakon razgovora s Tadićem i Koštunicom rekao kako međunarodna trojka izvještaj s novog kruga pregovora, glavnom tajniku UN-a mora predati do 10. prosinca, no nije mogao potvrditi i je li to krajnji rok završetka pregovora. Prema njegovim riječima, nastavak pregovora će teći ubrzanim tempom te bi sljedeći sastanak mogao biti organiziran već do kraja mjeseca. Nije poznato hoće li i taj sastanak biti održan u Beogradu ili nekom drugom europskom gradu.

Frank Wisner je izjavio kako će međunarodni pregovarači učiniti sve kako bi pronašli rješenje statusa Kosova koje će biti prihvatljivo svim stranama.

Osim srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, sastanku su prisustvovali i ministri Slobodan Samardžić i Vuk Jeremić.

Tadić: Prijetnje nasiljem nisu prihvatljivo rješenje

"Novi pregovori otvaraju mogućnost za postizanje kompromisnog rješenja prihvatljivog za obje strane", izjavio je Tadić koji je napomenuo da to rješenje mora potvrditi i Vijeće sigurnosti UN-a. Tadić je izrazio i svoj stav "o neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", kao i stav o tome da "budući status Kosova i Metohije mora biti u suglasnosti sa Poveljom UN".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija ostaje snažno opredijeljena za mirno rješavanje budućeg uređenja Pokrajine i svaka prijetnja nasiljem koja dolazi od kosovskih Albanaca potpuno je neprihvatljiva kao način rješavanja tog složenog pitanja", naglasio je Tadić.

Koštunica: Ahtisaarijev plan ne može biti osnova za pregovore

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica je naglasio kako "Ahtisaarijev plan ne može predstavljati osnovu za nove pregovore, jer se buduće rješenje za uređenje Pokrajine mora zasnivati na međunarodnom pravu".

Istaknuo je kako za razliku od prethodnih razgovora koje je vodio Martti Ahtisaari u novom pregovaračkom procesu kroz neposredne razgovore "prva i osnovna tema mora biti rješavanje samog statusa Kosova i Metohije".

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara