Međunarodna zajednica najoštrije osuđuje napad u Bagdadu

AMERIČKI upravitelj Iraka Paul Bremer izjavio je u utorak, povodom napada na sjedište UN-a u Bagdadu u kojem je najmanje 13 ljudi poginulo, a deseci su ranjeni, da su teroristi neprijatelji svih civiliziranih zemalja i da je svijet ujedinjen u osudi tih ubojica.

Također je rekao da su mu misli sada s njegovim prijateljem Brazilcem, Sergiom Vierom de Mellom, posebnim predstavnikom UN-a u Iraku, koji je ranjen i još uvijek se nalazi pod ruševinama. De Mello je navodno upotrijebio svoj mobilni telefon kako bi pozvao pomoć.

Brazilska novinska agencija "Estado" prenijela je izjavu visokog dužnosnika vlade koji je rekao da je De Mello nazvao iračke vlasti dok je ležao u ruševinama svog ureda.

Jedan dužnosnik UN-a je izjavio kako se čini da je De Mellov ured bio meta napadača.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao je da je šokiran tim napadom i da se nada da će počinitelji napada brzo biti izvedeni pred lice pravde.

"Svi mi u Ujedinjenim narodima smo šokirani i potišteni zbog današnjeg napada u kojem su deseci naših kolega ranjeni", a nepoznati broj je ubijen, rekao je Annan koji je zbog napada odlučio prekinuti svoj odmor u Finskoj u vratiti se u New York.

Osudivši napad na sjedište UN-a u Bagdadu, američki predsjednik George W. Bush rekao je da "civilizirani svijet neće biti zastrašen". "Te ubojice neće odrediti budućnost Iraka", ustvrdio je. "Irak je na jednosmjernom putu prema samoupravi i miru, a Amerika i naši prijatelji u UN-u bit će uz irački narod", istaknuo je američki predsjednik.

Američki državni tajnik Colin Powell izrazio je sućut SAD-a Annanu zbog žrtava napada.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer također je osudio napad i rekao da počinitelji trebaju biti "oštro kažnjeni". Istaknuo je da to nije bio napad samo na UN nego i na budućnost iračkog naroda.

Osudi napada pridružila se i Francuska.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska "posebice pozdravlja akciju i hrabrost posebnog predstavnika UN-a Sergia Vieira de Mello, koji je ranjen u tom strašnom atentatu", kaže se u priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova.

NATO je također osudio atentat na sjedište UN-a u Bagdadu.

"Najoštrije osuđujem taj kukavički napad na urede UN-a u Bagdadu", stoji u priopćenju zamjenika glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza Talijana Alessandra Minuto Rizzo.

Jordanski ministar informiranja Nabil Sharif u svojoj je osudi atentata istaknuo da je cilj tog atenatat "destabilizirati" Irak.

Jordanski ministar, čije je veleposlanstvo u Iraku bilo metom atentata 7. kolovoza, dodao je da je atentat na sjedište UN-a "ne predstavlja želju iračkog naroda".

Brazil osuđuje atentat u Bagdadu, a brazilski je predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izjavio da je "jako zabrinut" za zdravstveno stanje predstavnika UN-a u Iraku, Brazilca Sergia Vieira de Mello, koji je ranjen u eksploziji.

"Osuđujemo svako terorističko djelo, posebice one usmjerene protiv Ujedinjenih naroda koji su simbol međunarodnog reda", izjavio je brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amorim, koji je rekao da je "Lula vrlo zabrinut za zdravlje Vieira de Mello".

Atentat u Bagdadu oštro je osudila i Europska unija.

"Duboko sam šokiran ovim užasnim činom koji predstavlja napad na ljude koji rade kako bi osigurali budućnost Iraka", kaže se u priopćenju visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.

Osudama napada u Bagdadu pridružila se, među ostalima i Arapska liga, te Nizozemska i Belgija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara