Međunarodna zajednica pomoći će malim otočnim državama

LOUIS, 14. siječnja 2005. (Hina/AFP) Međunarodna zajednica "potvrdila je spremnost pomoći razvoju malih otočnih država koje su osjetljive na prirodne katastrofe", stoji u dokumentu koji je prihvaćen u petak, završnog dana skupa Ujedinjenih naroda u Port Louisu na Mauricijusu.

"Međunarodna zajednica potvrđuje spremnost poduprijeti trajan razvoj malih otočnih država u razvoju pružajući im financijska sredstva", stoji u završnom dokumentu sastanka.

U tekstu se, međutim, ne spominje iznos novčanih sredstava.

U deset godina pomoć razvijenih zemalja malim otocima se smanjila s 2,3 na 1,7 milijardi dolara, ocijenio je UN.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Industrijske zemlje morale bi shvatiti da je u njihovu političkom interesu pomoći razvoj malih otoka, ocijenio je u petak glavni tajnik Commonwealtha Don McKinnon. Napomenuo je da je iskazana pomoć razvijenih zemalja državama pogođenima tsunamijem dokaz da razvijeniji brinu o ljudima s druge strane planete.

Izaslanici 110 zemalja, među njima i glavni tajnik svjetske organizacije Kofi Annan, razgovarali su o razvoju malih otočnih država od ponedjeljka u glavnome gradu Mauricijusa, istaknuvši da su te države osjetljive na prirodne katastrofe, ali i na gospodarske učinke globalizacije.

(Hina) xrt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara