Međunarodna zajednica upozorila BiH da neće ući u Partnerstvo za mir ako ne provede reforme

ČELNICI međunarodne zajednice u BiH u petak su, najotvorenije do sada, upozorili bosansko-hercegovačke vlasti da, kako su naveli, "prijam Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir neće biti moguć", ukoliko BiH ne poduzme žurne mjere radi deblokiranja potrebnih reformi.

Takvo upozorenje iznijeli su visoki predstavnik Paddy Ashdown, zapovjednik SFOR-a general Virgil Packet, voditelj misije OESS-a u BiH Robert Beecroft i predsjedatelj Povjerenstva za reformu obrane u BiH James Locker u zajedničkom dopisu članovima Predsjedništva BiH, predsjedatelju Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću, ministru vanjskih poslova BiH Mladenu Ivaniću i ministru sigurnosti BiH Bariši Čolaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U dopisu se naglašava kako je došlo do kašnjenja u provedbi ključnih preporuka Povjerenstva za reformu obrane u BiH, koje treba provesti do lipnja ove godine, a na temelju kojih će NATO na svojem summitu u lipnju u Istanbulu procijeniti pogodnost BiH kao kandidata za članstvo u Partnerstvo za mir.

U dopisu se zamjera što do sada nije imenovan ključni kandidat na državnoj razini (aludira se na ministra obrane BiH) s kvalifikacijama koje ispunjavaju očekivanja NATO-a. Čelnici međunarodne zajednice u BiH također zamjeraju što do sada nisu osigurana financijska sredstva za državne institucije za obranu, te što Parlament Federacije BiH nije donio zakone kojima je potrebno izvršiti usklađivanje Zakona o obrani Federacije BiH s novim Zakonom o obrani BiH.

Osim toga zamjera se Narodnoj skupštini Republike Srpske i Vijeću naroda Republike Srpske što do sada nisu završili proces donošenja amandmana na Zakon o obrani Republike Srpske. Vodeći dužnosnici međunarodne zajednice u BiH pozvali su Predsjedništvo BiH da predvodi ove aktivnosti vlastitim primjerom i poduzme sve potrebne mjere na prevladavanju problema koji prate provedbu reformi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara