Međunarodne organizacije osudile HRT-ov otkaz Zovku

Međunarodne organizacije osudile HRT-ov otkaz Zovku
Screenshot: YouTube

TRI međunarodne novinarske organizacije pridružile su se Hrvatskom novinarskom društvu u osudi pokretanja postupka otkazivanja ugovora o radu novinaru Hrvoju Zovku koji je i predsjednik tog društva. 

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacija novinara (EFJ), čiji je HND član, u petak su se pridružile HND-u u osudi odluke Hrvatske radiotelevizije da pokrene proces otkazivanja ugovora Zovku koji u tom mediju kao novinar i urednik radi 20 godina. 

HND je najoštrije osudio pokretanje postupka izvanrednog otkazivanja ugovora o radu svom predsjedniku i uredniku na HRT-u Hrvoju Zovku.

Podsjetimo, sredinom prošlog tjedna Zovko je podnio ostavku u pismenom obliku žaleći se kako ne može sam birati sugovornike na programu u kojem radi. Žalio se na tehničke poteškoće, ali i kadrove, što dovodi do toga da HRT nije u stanju adekvatno obraditi pojedine teme. Dobio je otkaz.

Urednica informativnog programa HRT-a Katarina Periša Čakarun, kao direktno nadređena Zovku, primila je mail o ostavci i razlozima ostavke te Zovka na razgovor. Svjedoci su rekli kako su se između njih mogli čuti vrlo povišeni tonovi. Dan nakon rasprave pokrenut je postupak izvanrednog otkaza, a Zovko je morao vrhu kuće podnijeti svoje očitovanje te objasniti prirodu svađe s Perišom Čakarun.

HND je u svom priopćenju napisao da do ovakve odluke HRT-a ne bi došlo da Zovko nije predsjednik HND-a.

"HND je uvjeren da do ovog postupka ni ovakve odluke Uprave HRT-a ne bi došlo da Zovko nije predsjednik HND-a i zbog toga je ovdje riječ o izravnom udaru Uprave HRT-a na HND. Uostalom, Zovko je i u razgovoru sa svojom urednicom koji je iskorišten kao povod za pokretanje postupka stavljen pred lažnu dilemu: HRT ili HND. Ukazujemo na činjenicu da se članstvo u strukovnoj organizaciji hrvatskih novinara na HRT-u, ustanovi koja bi trebala promicati slobodu govora, tretira kao krimen zbog kojeg su ranije brojne kolegice i kolege, aktivni članovi HND-a, bili izloženi otkazima, opomenama i profesionalnoj marginalizaciji", stoji u priopćenju HND-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara