Međunarodni "Coming out" dan u Zagrebu: Šareni šalovi osvanuli na spomenicima

Međunarodni "Coming out" dan u Zagrebu: Šareni šalovi osvanuli na spomenicima

U ZNAK proslave i obilježavanja međunarodnog "Coming out" dana, Kulturna ulična gej akcija (KUGA) tijekom noći je, šalovima duginih boja, okitila dvadesetak spomenika i statua u središtu Zagreba.

Svake godine 11. listopada lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe obilježavaju "Coming out" dan, odnosno dan "izlaska iz ormara stida" i prekida skrivanja svoga identiteta i ljubavi. Taj je dan prvi puta proslavljen 1988. godine, kada je pola milijuna LGBT osoba sudjelovalo na demonstracijama za jednaka prava u Washingtonu i otada se obilježava diljem svijeta.

Ideja ovog međunarodnog dana jest podizanje vidljivosti i svijesti u javnosti o pravima i problemima LGBT osoba, kao i ohrabrivanje pripadnika naše zajednice da svoj identitet i ljubav slobodno izražavaju i žive. To se može učiniti na brojne načine, a jedan od njih je i isticanje simbola LGBT pokreta, od kojih su najpoznatije dugine boje. KUGA je tako ove godine "Coming out" dan odlučila proslaviti simpatičnom akcijom u kojoj su na kipove i biste u širem centru Zagreba okačeni šalovi duginih boja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovime se želimo nadovezati na uspješne umjetničko-aktivističke akcije kao što je to bila Queer Zebra na Starčevićevom trgu, koju je u okviru drugog Queer Zagreb festivala predstavio umjetnik Silvio Vujčić. Među dvadesetak statua velikana naše povijesti po statistici o 10-postotnom udjelu LGBT osoba u općoj populaciji barem dvoje možda i nije bilo heteroseksualno. Šalovima duginih boja željeli smo osvježiti i uljepšati sve te tamne i namrgođene spomenike. Ova akcija nije vandalski čin, jer nijedan od kipova njome nije nagrđen ili oštećen", poručuju iz KUGA-e, dodajući kako je njihova udruga neprofitna, neregistrirana i dobronamjerna grupa građana i građanki, koja potiče slobodu, jednakopravnost i ravnopravnost svih ljudi, napose se zalažući za afirmaciju i vidljivost LGBT osoba.

I.M.
Foto: KUGA

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara