Međunarodni dan sestrinstva: Medicinske sestre upozoravaju na svoje probleme

MEDICINSKE sestre su najveća stručna grupacija u zdravstvu s 23.000 zaposlenih, no svakodnevno se susreću s problemima nedovoljnog broja sestara u bolnicama, nedostatne edukacije i socijalnim poteškoćama zbog niskih primanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu 12. svibnja, Međunarodnog dana sestrinstva.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Hrvatska udruga medicinskih sestara u ponedjeljak organiziraju tribinu o položaju svoje struke na koju su pozvani, uz ministra zdravstva Andru Vlahušića, saborski zastupnici i predstavnici političkih stanaka, kao i 500 medicinskih sestara iz cijele Hrvatske.

"Tom raspravom želimo započeti javnu kampanju za poboljšanje položaja medicinskih sestara i tehničara u okviru provođenja zdravstvene reforme, kako sestre, koje čine 60 posto zaposlenih, više ne bi bile tihi dio zdravstva ", naglasila je predsjednica Glavnog vijeća sindikata Zdenka Gizdić.

Dodala je kako struka puno očekuje od donošenja Zakona o sestrinstvu, kojim bi se po prvi puta regulirala ta problematika.

Predsjednica Udruge medicinskih sestara Dragica Šimunec kaže da bi se zakonom trebali urediti minimalni standardi u školovanju medicinskih sestara budući da postojeći ne odgovaraju potrebama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno bi se trebala urediti prava, obveze i odgovornosti sestrinske struke prema pacijentima, liječnicima i poslodavcima, koje sada počivaju na običajnom pravu.

Podaci pokazuju kako u hrvatskom zdravstvu nedostaje medicinskih sestara, a istodobno se, zbog odluke Vlade, ne mogu zaposliti nove, pa je 3.500 medicinskih sestara na Zavodu za zapošljavanje.

Medicinske sestre zarađuju malo, a problem nije samo u koeficijentima već i što se njihove plaće reguliraju kroz osam uredbi.

Tako neto plaća medicinske sestre u poliklinici iznosi oko 3.000 kuna, dok su najslabije plaćene sestre zaposlene u ordinacijama u zakupu, gdje je plaća oko 1.700 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara