Međunarodni festival vremenskih prognoza u Zagrebu

DIO 13. međunarodnog festivala vremenskih prognoza bit će održan u Zagrebu od 29. ožujka do 2. travnja, rečeno je danas u Ministarstvu znanosti i tehnologije.

Za to vrijeme pod geslom "Promjena klime - kakva nam je budućnost?"

bit će održano nekoliko tematskih rasprava, okruglih stolova o klimatologiji, tehnolgiji, medijima i javnom mnijenju, a bit će priređena stručna izložba najnovijih dostignuća u prikazivanju prognoza i dječji likovni radovi o meteorologiji.

Najboljima među više od 90 gostiju - znanstvenika, novinara i producenata - sa skoro svih kontinenata bit će dodijeljene nagrade festivala.

Pedestak televizijskih ekipa tih dana će iz Zagreba emitirati svoje vremenske prognoze i cijeli festival je namjerno glamurozan zbog popularizacije struke, kazao je prognostičar i suorganizator Ivan Čačić te dodao da je broj sudionika prepolovljen zbog "poznatih događaja" u Iraku.

Zamjenik ministra znanosti tehnologije Zdenko Franjić naglasio je važnost meteorologije kao znanstvene djelatnosti u svakodnevnom životu ljudi ali i čimbenika gospodarskih rezultata. Kazao je da je festival prilika da Hrvatska pokaže svoje stručne i tehnologijske kapacitete i vrednuje velika dostignuća o kojima se malo zna.

Festval je osnovan 1991. u Francuskoj gdje se svake godine održava, njegov prvi dio, a drugi dio u nekoj drugoj zemlji. Odobrila ga je Svjetska meteorološka organizacija.

"Hrvatski dio" održat će se pod prokroviteljstvom Predsjednika RH i uz potporu više nacionalnih ustanova, ministarstava, turističkih zajednica i trgovačkih društava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara