Međunarodni komitet za obranu Miloševića traži prekid haškog suđenja

MEĐUNARODNI komitet za obranu haaškog optuženika Slobodana Miloševića zatražio je u nedjelju u Beogradu da se suđenje Miloševiću pred Haškim sudom prekine, kako bi mu se omogućio odmor i liječenje.

"Bilo kakav pokušaj da mu se sudi u odsustvu, uz zloupotrebu činjenice njegovog narušenog zdravlja, razorio bi svaku iluziju o ovom postupku", navodi se u zaključku Međunarodnog komiteta, u čijem su sastavu bivši američki državni tužitelj Ramsey Clark, potpredsjednik ruske Dume Sergej Baburin i drugi, "ugledni pravnici, profesori, umjetnici i javne ličnosti iz čitavog svijeta".

"Kad se zdravlje predsjednika Miloševića popravi, on će punom snagom nastaviti borbu za istinu i pravdu koju vodi u Haagu za dobrobit srpskog naroda i čitavog čovječanstva", navodi se u zaključku Međunarodnog komiteta za obranu Slobodana Miloševića, koji je u nedjelju predstavljen na konferenciji za novinare.

"Nadam se da će Milošević biti oslobođen, a da će nelegalni Haški sud biti osuđen, ne samo u povijesti, već i od suvremenika", kazao je Clark novinarima, dok je Baburin kazao da je suđenje Miloševiću "sudbonosno za Europu, jer se on bori za zdrav razum, pravo država na postojanje i međunarodno pravo", te da je cilj Međunarodnog komiteta da Milošević "bude oslobođen, a da budu optuženi oni čijom su krivnjom ubijani civili u SR Jugoslaviji".

Optuženi Milošević, kojemu je suđenje pred Haškim sudom počelo u veljači 2002. godine, u petak, 11. studenoga zbog bolesti se nije pojavio pred vijećem Haaškog suda, a nastavak suđenja zakazan je za utorak, 15. studenoga.

(Hina) xtta ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara