Međunarodni mirovni plan jedini put prema miru na Bliskom istoku

MEĐUNARODNI mirovni plan za Bliski istok jedini je način za rješenje sukoba između Palestinaca i Izraelaca, poručili su u subotu u zajedničkoj deklaraciji ministri vanjskih poslova EU.

U deklaraciji usvojenoj na neformalnom sastanku u irskom Tullamoreu, EU ističe kako se i dalje zauzima za "rješenje utemeljeno na dvjema državama", izraelskoj i palestinskoj, koje bi živjele u miru "unutar sigurnih i priznatih granica".

"EU naglašava svoju vjeru u mirovni plan, jedini put za takvo rješenje" izraelsko-palestinskog sukoba, navodi se u deklaraciji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU "pozdavlja" također izraelski plan o povlačenju iz pojasa Gaze, no ističe da bi povlačenje trebalo biti organizirano u suradnji s međunarodnom zajednicom kako bi se u Gazi osigurali mir i sigurnost te obnova.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana najavio je na marginama sastanka da će se sastanak Kvarteta za Bliski istok (SAD, EU, UN i Rusija) održati početkom idućeg mjeseca, "2., 3. ili 4. svibnja". Iz izvora bliskih Solani doznaje se da će se sastanak Kvarteta najvjerojatnije održati 4. svibnja i to u New Yorku, a ne u Berlinu kako je dao naslutiti Solana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara