Međunarodni simpozij "Recepcija Kantove filozofije u hrvatskoj kršćanskoj filozofiji"

Na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu jutros je počeo jednodnevni međunarodni simpozij "Recepcija Kantove filozofije u hrvatskoj kršćanskoj filozofiji".

Simpozij je organizirao zagrebački Filozofski fakultet Družbe Isusove u povodu 200. obljetnice smrti njemačkoga filozofa Immanuela Kanta (1724.-1804.).

Prijepodnevni dio rada počeo je predavanjima muenchenskoga profesora Haralda Schoendorfa o tom "Je li Kant kršćanski filozof?" i fribourškoga profesora u miru Philiberta Secretana s temom "Kant i problem religije".

"Da je Kant kršćanski mislilac pokazuje se konačno i u njegovoj filozofiji povijesti", rekao je Schoendorf, naglašavajući kako se "to najjasnije vidi u onim manjim spisima, u kojima se izričito poziva na kršćansku poruku".

"Na pitanje je li Kant bio religiozan čovjek, moguć je samo pozitivan odgovor", drži Secretan. Naglašava kako "Kanta ne treba u tolikoj mjeri razumijevati kao 'tražitelja Boga', već kao mislioca u potrazi za božanskim u čovjeku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom dana o Kantu i njegovoj recepciji kod hrvatskih kršćanskih filozofa govorit će još 15- tak filozofa iz Zagreba, Splita, Zadra, Đakova, Rijeke i Fribourga, a među njima Ivan Macan, Anto Gavrić, Hrvoje Lasić, Mirko Jakić, Ivica Raguž, Nikola Stanković, Iris Tićac, Rudolf Brajičić, Ivan Jakulj, Pavao Crnjac, Ivan Kešina, Ivan Tadić, Barbara Kelčec-Suhovec, Ivan Koprek.

Teme predavanja su, uz ostale, ""Kantovo poimanje naravnog zakona u recepciji Hijacinta Eterovića" (H. Lasić), "Neka razmišljanja u hrvatskoj kršćanskoj filozofiji o kozmološkim stajalištima I. Kanta" (Krešimir Cerovac), "Recepcija I. Kanta u našim srednjoškolskim udžbenicima od 1945. do 2003.) (P. Crnjac), "Kantovo poimanje prava u 'Metafizici ćudoređa' ", (I. Jakulj), "Kritika Kantova kriticizma" (M. Jakić) te "Opravdanje metafizike s obzirom na Kanta" (R. Brajičić).

Simpozij završava večeras.(Hina) xmk ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara