međunarodni simpozij "tri stoljeća kapucina u osijeku"

Otvaranjem izložbe "Blago knjižnice kapucinskog samostana u Osijeku" u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici i svečanom misom u kapucinskoj crkvi večeras je počeo trodnevni međunarodni simpozij "Tri stoljeća kapucina u Osijeku 1703. do 2003." i "Općina Gornji grad od ujedinjenja 1702. do 1786.". L

Najveći dio građe iz bogatoga fundusa te knjižnice od oko 10.000 vrijednih knjiga vezan je uz različite religijske i crkvene sadržaje, a najstarije knjige potječu s početka 16. stoljeća. Od ukupno 26 svezaka knjiga tiskanih u 16. stoljeću većina ih je tiskana u njemačkim tiskarama, i to 13 na latinskom jeziku, devet na njemačkom, a tri su stare knjige tiskane dvojezično - na latinskom i njemačkom, te jedan višejezični rječnik na češko-latinsko-grčko-njemačkom jeziku.

Po riječima fra Ante Kukavice, gvardijana osječkog kapucinskog samostana, velik je problem što nemaju adekvatan prostor za smještaj tako vrijednih knjiga. U tijeku su u kapucinskom samostanu radovi na uređenju nekoliko prostorija, no, kako je rekao fra Kukavica, nedostaju financijska sredstva.

Znanstveni dio počinje sutra kada će, među ostalim, biti obrađene teme "Kronika kapucinskog samostana u Osijeku", "Postanak, razvoj i širenje kapucina u Europi", "Administrativno-pravni položaj osječkoga Gornjega grada".

Pod pokroviteljstvom Generalne kurije kapucinskog reda u Rimu, simpozij organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, Hrvatska kapucinska provincija, kapucinski samostan u Osijeku i Provincijat bečke kapucinske provincije.

(Hina) vsik dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara