Međunarodni stručnjaci pozivaju na legalizaciju prostitucije

Međunarodni stručnjaci pozivaju na legalizaciju prostitucije
Ilustracija: Shutterstock

PROSTITUTKE u zemljama u kojima je prostitucija ilegalna češće su suočene s nasiljem i zarazom spolnim bolestima, uključujući HIV, objavili su stručnjaci pozivajući na legalizaciju prostitucije.

Države se ne slažu oko toga što učiniti s najstarijim zanatom na svijetu. Brojne ga zabranjuju: neke uključujući Kanadu i Švedsku kažnjavaju klijente, a ostale, poput Njemačke i Novog Zelanda, legalizirale su je ili potpuno dekriminalizirale.

Međunarodni tim stručnjaka analizirao je učinke različitih zakona na prostitutke, u prvoj takvoj studiji dosad, i ustanovio da represivne politike povećavaju rizik za sigurnost i zdravlje.

"Ondje gdje su svi ili neki aspekti prostitucije kriminalizirani, strah od uhićenja njih samih ili njihovih klijenata znači da često na brzinu biraju klijente", rekla je Lucy Platt, glavna autorica studije.

Strah od policije znači da prostitutke imaju manje vremena za pregovore o vrsti usluge i da odrađuju posao u zabačenim područjima, dodala je Platt, profesorica na londonskoj Školi higijene i tropske medicine.

Izložene krađi i nasilju

Zbog toga su izloženije krađi i nasilju, istaknula je.

Studija, objavljena u časopisu PLOS Medicine, analizirala je podatke iz više od 130 istraživanja u 33 države, od Velike Britanije do Ugande, objavljene u znanstvenim časopisima od 1990. do 2018.

Stručnjaci su ustanovili da su prostitutke, kojima prijeti policijska sila, uhićenje ili pritvaranje, tri puta češće doživjele seksualno ili fizičko nasilje klijenata, partnera ili drugih ljudi.

S druge strane, one koje tome nisu izložene 50 posto manje su zaražene HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima i 30 posto rjeđe prakticiraju seks bez prezervativa.

"Dekriminalizacija prostitucije je hitno potrebna", rekla je suautorica studije Pippa Grenfell.

Udruga engleskih prostitutki koja se zalaže za legalizaciju kaže da je istraživanje potvrdilo njihovo iskustvo.

"Prostitucija je sama po sebi nasilna"

"One među nama koje rade na ulici bježe od policije, prisiljene su raditi u izoliranim područjima jer se klijenti boje uhićenja", rekla je Niki Adams, glasnogovornica udruge.

"Od prostitutki u Francuskoj i Irskoj čule smo da su se napadi povećali otkako su klijenti kriminalizirani", dodala je.

No, Tsitsi Matekaire iz proženske organizacije Equality Now smatra da je krivo prostituciju promatrati kao isključivo zdravstveno pitanje i da dekriminalizacija nije najbolji način zaštite žena.

"Prostitucija je sama po sebi nasilna", kaže ona, dodajući da su bolje rješenje zakoni usmjereni na smanjenje potražnje tako što kažnjavaju klijente, a ne kriminaliziraju one koji su uvučeni u svijet prostitucije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara