Medved otpustio sina nestalog branitelja i zaposlio suborca: "Derao se na mene, oca sam tražio sam"

Medved otpustio sina nestalog branitelja i zaposlio suborca: "Derao se na mene, oca sam tražio sam"

Foto: Hina

SIN poginulog i nestalog hrvatskog branitelja koji je u Ministarstvu branitelja radio kao vozač ministra Tome Medveda, za Nacional je ispričao kako je nakon 23 godine uspio pronaći oca i kako ga je ministar hladnokrvno otpustio, nakon čega je zaposlio svog suborca.

"Moj otac Mustafa Vranduklija, nestali hrvatski branitelj koji je kao pripadnik Hrvatske vojske poginuo 1992. na ratištu u Bosanskoj Posavini, 23 godine ležao je u grobu svog suborca, pripadnika HOS-a Ivice Debogovića u Sisku. Da nisam pokrenuo privatnu istragu i da mi nisu pomogli Ured za nestale u Orašju i Banja Luci te Interpol, nikad ne bih našao tijelo svog oca jer naše Ministarstvo branitelja nije učinilo ništa da otkrije zamjenu identiteta. Štoviše, kad sam počeo intenzivnije privatno istraživati okolnosti nestanka tijela svog oca, u Ministarstvu branitelja, gdje sam radio kao vozač ministra Tome Medveda, nisu mi produžili ugovor o djelu, a umjesto mene ministar je zaposlio svog umirovljenog suborca iz Tigrova i još dvojicu vozača”, ispričao je to 34-godišnji Jasmin Vranduklija, sin poginulog hrvatskog branitelja Mustafe Vranduklije koji se sve do prije desetak dana vodio u evidenciji nestalih.

Jasmin već duže vrijeme vodi spor s Ministarstvom branitelja, a s pričom je odlučio izaći u javnost kad je shvatio da bi se konačno mogao riješiti misterij nestanka njegova oca. Prije nekoliko tjedana Jasmin je dobio informaciju da se obavlja ekshumacija posmrtnih ostataka Ivice Debogovića, HOS-ovca koji je poginuo s njegovim ocem.

"Pored tijela ležali su 23 godine i dokumenti mog oca, vozačka dozvola, osobna, novčanik i slika moje majke, što znači da 1994. godine nitko nije pregledao ni tijelo ni dokumente. Iako se postavlja pitanje kako je to moguće jer je tijelo bilo pregledano na patologiji u Osijeku, a u ministarstvu postoji dokumentacija o tome tko je radio obdukciju", priča Vranduklija.

Njegov otac poginuo je 1992. godine, a tijelo su snage bosanskih Srba zakopale u zemunice. Tijela su u kolovozu ekshumirana i poslana u Banja Luku. Dvije godine kasnije došlo je do razmjene i 13 tijela je vraćeno hrvatskoj strani.

"Od trinaest tijela uspjela je identifikacija njih devet. Među devetero identificiranih bilo je i tijelo mog oca, ali je netko zamijenio njegov identitet za Ivicu Debogovića", priča sin nestalog branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar se derao na mene"

Iako je Vranduklija bio dječak kad mu je otac poginuo, nije se pomirio s činjenicom da ne zna gdje počiva. Ništa se godinama nije rješavalo pa je započeo vlastitu istragu. U međuvremenu se zaposlio kao vozač u Ministarstvu branitelja. No u studenom 2016. doživio je prometnu nesreću u privatnom automobilu i zadobio je teške ozlijede. Nakon toga, kako je rekao, ministarstvo mu nije željelo produžiti ugovor o radu. Kad je shvatio da će ga ostaviti bez primanja, zatražio je razgovor kod ministra.

"Ministar se derao na mene i govorio da što bih ja htio, da nemam prava na ništa. Doslovno tim riječima. Ja sam na sebi još imao ortozu koju sam morao nositi nakon te nesreće. Nakon toga, isti taj dan dok sam bio u ministarstvu, s Rozalijom Bartolić otišao sam do Stjepana Sučića koji je pristao primiti me na razgovor vezano uz mojega oca. Rekao mi je da sam svojim intervencijama napravio sranja i njima i drugima, da zašto sam obilazio institucije, da otkud mi pravo", prepričao je Vranduklija i dodao da mu je Sučić rekao kako su bez veze iskapali tri tijela jer se DNA nije poklapala s onom njegova oca. No ta tri tijela kasnije su identificirana kao nestali hrvatski branitelji.

Konačnu potvrdu da je došlo do zamjene identiteta i da je u Sisku cijelo vrijeme ležao njegov otac dobio je 13. listopada.

"Nakon svega što sam prošao, pomiješale su mi se sve emocije, sreća, tuga, ljutnja... Malo sam popio, prijatelj je došao po mene navečer autom i zaustavili smo se ispred Ministarstva branitelja. Od bunta što mi nisu pomogli, zbog svega što sam morao prolaziti, od pomiješanih emocija, gurnuo sam nogom rampu na kolnom ulazu koja je ispala iz ležišta na pod", priznaje Vranduklija kojeg je zbog toga privela policija. Kazneno je prijavljen i radi uništavanja državne imovine i prijetnji djelatnicima ministarstva.

Nacional piše kako je rampa neoštećena vraćena na svoje mjesto. Tu rampu šatoraši su prije tri godine prepilili.

Mustafa Vranduklija ovog će petka biti pokopan na Mirogoju uz vojne počasti. Ministar Medved i dalje odbija riješiti slučaj otkaza Jasminu Vrandukliji, za ministarstvo se radi o prestanku ugovora o djelu. U međuvremenu je, piše Nacional, nakon Vranduklije nekoliko djelatnika zaposleno na ugovor o djelu. Među njima je i Josip Širić koji se predstavlja kao osobni ministrov prijatelj i suborac iz Tigrova. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara