Medvjedev izabran za novog ruskog predsjednika

Medvjedev izabran za novog ruskog predsjednika

KAO što se očekivalo, ruski vicepremijer Dmitrij Medvjedev je pobijedio izborima za novog ruskog predsjednika, dok dužnosnici tvrde da je odziv bio visok.

Centralno izborno povjerenstvo na temelju 33 posto prebrojanih glasova tvrdi da je Medvjedev, zamjenik premijera i Putinov favorit, osvojio oko 67,5 posto glasova, dok je na drugom mjestu vođa komunista Genadij Zjuganov s oko 18,8 posto glasova. Na trećem mjestu je ultranacionalist Vladimir Žirinovski s oko 11,1 posto glasova. Na četvrtom mjestu je prozapadni liberal Andrej Bogdanov sa 1,4 posto glasova.

Ruski izborni dužnosnici spominju izuzetno visok odziv, a spominje se da će biti čak 3-5 posto viši nakon rekordnog odziva u prosincu. To je dobra vijest za Putinovu vladu, koja se bojala da će izvjesnost rezultata dovesti do biračke apatije i niskog odziva koji bi Putinovog nasljedniika u očima Zapada učinio nelegitimnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji dan je Putin bio u dobrom raspoloženju, rekavši kako ga je na putu do birališta uhvatila kiša, što se u Rusiji smatra dobrim znamenjem.

Dok u izbornom stožeru Medvjedeva slave, vođa komunista Zjuganov je najavio kako će sudskom tužbom pokušati osporiti rezultate, s obzirom da je prema podacima partijskih aktivista na biralištima osvojio oko 30 posto glasova.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara