"Mega-oluja" izazvala izvanredno stanje u SAD-u: Promet u kolapsu, otkazuju se letovi

Foto: AFP

JEDNA od najvećih snježnih oluja u povijesti zatrpala je Sjedinjene Američke Države. Najveći nanosi snijega u središnjem su dijelu SAD-a. Mećava je izazvala prometni kaos, škole i državni uredi uglavnom su zatvoreni. Olujom je zahvaćeno više od 100 milijuna ljudi.

Meteorološke službe građanima SAD-a izdale su posebno upozorenje. Zbog ekstremno niskih temperatura i zaleđenih ulica ne preporučuje se izlazak iz domova. Nekoliko je saveznih država čak proglasilo izvanredno stanje. Američki mediji izvještavaju o "smrtonosnoj snježnoj oluji". Samo nekoliko sati nakon što je mećava započela pojedini su dijelovi Oklahome, Teksasa, Minnesote, Wisconsina i Missourija zatrpane i sa po pola metra snijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zračni promet gotovo je sasvim prizemljen. Najveće zrakoplovne kompanije ukupno su otkazale gotovo 10.000 letova! "Do sada smo otkazali oko 1500 letova. To je oko 45 posto našeg ukupnog prometa. No broj otkazanih letova sigurno će još rasti", izjavio je za Reuters Tim Smith, glasnogovornik American Airlinesa.

Glasnogovornici svih zrakoplovnih kompanija putnike su upozorili da prije nego se zapute u zračne luke na njihovim službenim internetskim stranicama provjere hoće li avioni moći krenuti prema najavljenom odredištu.

"Mega oluja", kako su je prozvali pojedini američki mediji, tijekom dana će se još pogoršati. U srijedu će u dijelu SAD-a padati kiša, a snijeg bi trebao oslabiti. No, ekstremno niske temperature će se zadržati, zbog čega se očekuju velike količine leda. Oluja će trajati sve do četvrtka, nakon čega se očekuje blago zatopljenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara