Meksički političari traže zabranu prikazivanja sapunica o drogama prije ponoći

Meksički političari traže zabranu prikazivanja sapunica o drogama prije ponoći

Screenshot: YouTube

U VREMENU kada je Meksiko preplavljen nasiljem u ratu protiv droga, meksički političari i konzervativni aktivisti zahtijevaju cenzuru serija s tom tematiku, tako da se zabrani njihovo prikazivanje prije ponoći, piše The Guardian. Vjeruju da bi se time mladi ljudi poštedjeli utjecaja glorificiranih prikaza nepotrebnog nasilja i zamamnog raskošnog života mafijaša.

Primjeri takvih sapunica koje glorificiranjem zločina i nasilja, navodno, negativno utječu na maloljetnike su "Lord of the Skies" i "Queen of the South".

U zajedničkom priopćenju, predsjednici radijskih, TV i filmskih povjerenstava senata i Zastupničkog doma, rekli su da vlast ne bi trebala dopustiti televizijskim postajama da "promoviraju apologiju nasilja te da od trgovine drogama i njezinih aktivnost čine stremljenja vrijedan životni stil".

Zoe Robledo i Lia Limon tvrde da narko-novele negativno utječu na društvo jer "promoviraju krive vrijednosti i agresivno društveno ponašanje koje pruža žaljenja vrijednu povratnu informaciju organiziranom kriminalu"

Iako je utjecaj televizije na Meksikance dosta velik, s obzirom da mnogi posjeduju televizore, takav površni potez čini se ne samo kao gušenje slobode umjetničkog izražavanja, nego i kao očajnički čin koji pokazuje nesposobnost nadležnih za rješavanje problema. Komentirajući zabranu pjesama koje glorificiraju gospodare droga, Antropolog iz Mexico Cityja, Rudolfo Soriano-Nunez, rekao je da ne postoje dokazi da takve zabrane imaju ikakve učinke te nadodao da je lakše loviti pjevače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara