Meksički predsjednik objasnio zašto je Trumpa usporedio s Hitlerom i Mussolinijem

Meksički predsjednik objasnio zašto je Trumpa usporedio s Hitlerom i Mussolinijem

Foto: Hina

MEKSIČKI predsjednik Enrique Pena Nieto, koji je američkog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa u ožujku usporedio s Hitlerom i Mussolinijem, objasnio je da je time želio podsjetiti kako razorne mogu biti posljedice populizma.

Na konferenciji za novinare s predsjednikom Sjedinjenih Država Barackom Obama i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom na summitu zvanom "Tri amigosa", Pena Nieto je upozorio da je populizam opasan za globalizirani svijet.

"(Adolf) Hitler, (Benito) Mussolini, svi znamo kakav je bio rezultat", rekao je Nieto i dodao da je time želio potaknuti ljude na razmišljanje.

Trump je uvrijedio Meksiko obećanjem biračima da će, postane li predsjednik, dati sagraditi zid duž granice prema Meksiku kako bi zaustavio meksičke useljenike i prisiliti Meksiko da plati gradnju.

Pena Nieto je u ožujku Trumpa usporedio s diktatorima kao što su Hitler i Mussolini i objasnio da populisti nameću pojednostavljena rješenja za složene probleme.

"Na raznim mjestima postoje politički akteri i politički vođe koji populističkim i demagoškim stajalištima pokušavaju ukloniti ili uništiti ... ono što smo desetljećima gradili", rekao je meksički predsjednik.

Trump je obećao ukinuti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) ili dogovoriti novi sporazum, ako pobijedi na izborima.

"Izolacija nije put, ali integracija jest", rekao je Pena Nieto i ponovio da će Meksiko surađivati sa svakim tko postane idući američki predsjednik.

Također je rekao da je Transpacifičko partnerstvo (TPP) o slobodnoj trgovini šansa da tri zemlje bolje potvrde svoje veze. 

Trump se protivi i TPP-u koji je 12 država potpisalo u veljači, no SAD taj sporazum neće ratificirati zbog prevelikog otpora kod kuće. Obama je u srijedu izjavio kako je odlučan u tome da osigura visoke radničke i trgovinske standarde unutar tog sporazuma.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara