Menadžeri u britanskom veleposlanstvu seksualno zlostavljali Iračanke

SREDOVJEČNA čistačica i dvije kuharice iz britanskog veleposlanstva u Bagdadu tvrde da su ih seksualno zlostavljali menadžeri tvrtke KBR, koja je zadužena za održavanje veleposlanstva.

Jedna od Iračanki, čistačica, otkrila je britanskom Timesu da joj je jedan od voditelja tvrtke ponudio duplu plaću u zamjenu da provede noć s njim. Kad je odbila, kaže, plaća joj je odmah bila smanjena, a ubrzo je dobila i otkaz. Djelatnice, također, optužuju vodstvo veleposlanstva što nije reagiralo na njihove optužbe protiv nekoliko menadžera KBR-a. Štoviše, tvrtka je dobila dozvolu da sama provede vlastitu istragu čime se našla u tipičnom sukobu interesa.

Žene su radile u kantini veleposlanstva te tvrde da su ih menadžeri KBR-a redovito hvatali za razne dijelove tijela. Također su im plaćali ili nagrađivali ih na druge načine kad bi neka od njih spavala s njima. Iračanke koje bi odbile, ubrzo bi se našle na ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutarnja istraga KBR-a je, naravno, pokazala kako zlostavljanja nije bilo, a sve tri Iračanke su izgubile posao. Žene, također, tvrde da ih nitko iz KBR-a nije ispitao o slučaju već su im samo rekli da su otkaz dobile zbog "lošeg rada i laganja".

Osumnjičeni menadžeri bili su suspendirani mjesec dana da bi potom bili premješteni u drugi grad. Zlostavljane žene su sigurne da je KBR podmitio šutnju ostalih radnika te ističu kako su spremne i za detektor laži.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara