Pretrage pokazale da je mentalna sposobnost Skripalovih upitna nakon napada nervnim otrovom

Pretrage pokazale da je mentalna sposobnost Skripalovih upitna nakon napada nervnim otrovom

Foto: Hina (EPA)

NAPAD nervnim otrovom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju možda je rezultirao njihovom smanjenom mentalnom sposobnošću i nejasno je hoće li se ikad oporaviti, rekao je u četvrtak britanski sudac.

"Točne dugoročne zdravstvene posljedice izloženosti zasad su nepoznate, ali medicinske pretrage ukazuju na to da bi im mentalna sposobnost mogla biti smanjena", rekao je sudac David Williams.

Skripalovi duboko sedirani, nesposobni komunicirati

On je dao dozvolu liječnicima da uzmu uzorak Skripalove krvi kako bi je mogli analizirati stručnjaci za kemijsko oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neimenovani konzultant koji liječi Skripalove rekao je da su oboje duboko sedirani, nesposobni komunicirati i da je zasad nemoguće reći hoće li i do koje će mjere zadržati mentalnu sposobnost, piše u odluci.

Oboje su u tjelesno stabilnom stanju, rekao je konzultant.

Velika Britanija optužuje Rusiju za napad vojnim nervnim otrovom ruske proizvodnje 4. ožujka u Salisburyju na jugu Engleske. Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u kritičnom stanju, a policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti, navodi London.

Moskva od početka niječe da je naručila taj napad nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok koji je Rusija, tvrdi jedan od njegovih tvoraca koji danas živi u Sjedinjenim Državama, izradila u vrijeme Sovjetskog Saveza i koji je samo Rusija kadra proizvesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara