Merkel: Migracijska politika je presudan ispit za budućnost Europe

Merkel: Migracijska politika je presudan ispit za budućnost Europe
Foto: EPA

ANGELA Merkel je ocijenila u srijedu da je migracijska politika presudan ispit za budućnost Europe, u trenutku kada je kontinent zahvatila ozbiljna kriza i kada se čuju prijedlozi o zatvaranju granica.

"Za mene je pitanje kako pristupiti migraciji neka vrsta ispita presudnog za budućnost i za jedinstvo Europe", rekla je njemačka kancelarka na tiskovnoj konferenciji.

"Upravo u tim trenucima Europa, sučeljena s tim pitanjem koje ju slabi, mora dati odgovor, ne jednostran, nego usklađen, dogovoren na temelju ugovora s drugim (zemljama) kako bismo doista zajednički djelovali", dodala je.

Da bi to funkcioniralo, moramo povesti računa o "interesima svake zemlje", istaknula je Merkel.

>>Italija i Francuska se svađaju dok brod s migrantima pluta na Mediteranu

Takvo stajalište dolazi u trenutku kada su talijanski, austrijski i njemački ministar unutarnjih poslova, tvrdolinijaši u gorućem migrantskom pitanju, priopćili u srijedu da žele uspostaviti "osovinu dragovoljaca" koji će suzbijati ilegalnu imigraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu "osovinu" čine talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, austrijski Herbert Kickl, obojica krajnji desničari, i njihov konzervativni njemački kolega.

>>Kurz najavio borbu protiv ilegalne imigracije: "Moramo spriječiti katastrofu iz 2015. godine"

To je novi težak udarac za Merkel koja je već na meti kritike u zemlji zbog svoje odveć velikodušne politike azila, a sada se mora boriti i sa svojim ministrom unutarnjih poslova, vrlo konzervativnim Bavarcem Horstom Seehoferom.

Kancelarka se već tjednima zauzima za uspostavu jedinstvenog sustava azila s boljom raspodjelom migranata u Europi, o čemu će se raspravljati na susretu na vrhu EU-a krajem lipnja.

"Italija je primila velik broj migranata i to je jedan od problema na koje nailazimo", rekla je. "Moramo odgovoriti na potrebe svih u Europskoj uniji. To je poput kvadrature kruga, ali Europa mora i dalje biti solidarna", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara