Merkel podržava kratku odgodu Brexita

Merkel podržava kratku odgodu Brexita
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel danas je iskazala spremnost poduprijeti kratku odgodu britanskog izlaska iz Europske unije, natuknuvši kako je 30. lipnja, datum koji je zatražila britanska premijerka Theresa May, problematičan.

May je od predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska zatražila da se Brexit odgodi s 29. ožujka do kraja lipnja te je rekla da se priprema za treće glasanje u britanskom parlamentu o sporazumu o izlasku koji je postigla s Bruxellesom.

Merkel je u govoru pred donjim domom njemačkog parlamenta uoči summita EU čelnika izrazila zabrinutost koju dijeli s Europskom komisijom da odgoda koju predlaže May znači da će Britanija i dalje biti članica EU-a tijekom izbora za novi saziv Europskog parlamenta u svibnju. 

"Što se tiče datuma 30. lipnja, moramo uzeti u obzir da su u svibnju europski izbori", istaknula je kancelarka.

"To znači da se mora poštovati budućnost i legalnost europskih izbora. No zasigurno možemo pozitivno razgovarati o kratkoj odgodi", dodala je Merkel.

Merkel: Kratka odgoda je moguća ako bi britanski parlament prihvatio sporazum Bruxellesa i May

U dokumentu Europske komisije u posjedu Reutersa stoji kako bi odgoda trebala biti ili nekoliko tjedana kraća, kako bi se izbjegla kolizija s europskim izborima, ili se produljiti do kraja godine, čime bi Britanija bila primorana sudjelovati na glasanju.

Merkel je u svom govoru ponovila Tuskov stav kako bi kratka odgoda bila moguća ako bi britanski parlament sljedeći tjedan prihvatio sporazum Bruxellesa i May, nakon što ga je dvaput odbio.

Naglasila je kako bi Njemačka podržala zahtjev britanske premijerke da EU čelnici potvrde dogovor oko irskog "backstopa" koji je opisala kao najteži aspekt Brexita.

"Backstop" je zaštitni mehanizam namijenjen izbjegavanju povratka tvrde granice između Republike Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske koja će s Ujedinjenim Kraljevstvom izaći iz tog saveza u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora u prijelaznom razdoblju.

May je ranije u ožujku osigurala jamstva Bruxellesa da EU neće iskoristiti "backstop" kao zamku kojom će Britanci na neodređeno ostati dio carinske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara