Merkel posjetila njemačke vojnike u Maliju: "Ovo je teška misija"

Merkel posjetila njemačke vojnike u Maliju: "Ovo je teška misija"
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel posjetila je u četvrtak njemačke postrojbe na sjeveru Malija gdje su raspoređene radi borbe protiv islamističkog terorizma, tijekom trodnevne turneje po zapadnoj Africi.

Teška misija

"Misija je teška", rekla je Merkel, zahvaljujući vojnicima na njihovu doprinosu stabilizaciji te zemlje.

Oko 850 njemačkih vojnika raspoređeno je u kampu Castor u sjevernom gradu Gaou u sklopu UN-ove mirovne misije MINUSMA. Misija se smatra jednom od najopasnijih misija Bundeswehra u svijetu.

"Posebna je. Ovo su uvjeti na koje u Njemačkoj nismo navikli", rekla je Merkel.

Kancelarka je također naglasila da se sigurnosnu situaciju ne može poboljšati samo vojnim sredstvima.

Malijska vlada također mora pružiti dovoljnu političku potporu, kazala je.

Kasnije Merkel putuje u Niger

Merkel će kasnije tijekom dana otputovati u susjedni Niger.

Ranije tijekom dana, Merkel je u glavnom gradu Burkine Faso, Ouagadougouu, branila restriktivnu politiku Berlina prema prodaji oružja Sahelu upozoravajući da postoji rizik da bi ono moglo završiti u rukama terorista.

No isto tako je svjesna da vojske demokratskih afričkih država moraju biti dobro naoružane kako bi se mogle boriti protiv terorista i milicija.

"Moramo biti restriktivni s isporukama oružja, ali i omogućiti da njihove vojske budu dobro opremljene", kazala je. 

Naglasila je da je najveći problem u tom kontekstu kriza u Libiji za koju je hitno potrebno pronaći političko rješenje.

Njemačka će intenzivno raditi na tome da se u EU postigne jedinstveno stajalište o Libiji, kazala je, dodajući da je potreban i doprinos Afričke unije.

Sastanak s članicama grupe G5

Merkel se u srijedu, prvog dana turneje, sastala u Burkini Faso s čelnicima pet zemalja članica skupine G5 Sahel - Burkine Faso, Čada, Malija, Mauritanije i Nigera.

Posjet je započela obećanjem da će Njemačka pomoći toj regiji u borbi protiv islamističkog terorizma i za jačanje stabilnosti.

Burkini Faso je također obećala pomoć od 10 milijuna eura za jačanje kapaciteta i opremanje policijskih snaga i žandarmerije te stručnu vojnu pomoć u vrijednosti od 7 do 10 milijuna eura.

Njemačka i EU posebno su zainteresirani za poboljšanje situacije u zapadnoj Africi odakle zbog sukoba i siromaštva u Europu pristižu migranti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara