Merkel poziva na mirno rješenje sukoba u Hong Kongu: "Prava se moraju poštovati"

Merkel poziva na mirno rješenje sukoba u Hong Kongu: "Prava se moraju poštovati"
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel rekla je da se moraju poštovati prava Hong Konga i vladavina zakona pozivajući obje strane da izbjegavaju eskalaciju sukoba i da situaciju pokušaju riješiti dijalogom nakon višetjednih protuvladinih prosvjeda i sukoba s policijom.

"Potrebno je učiniti sve kako bi se izbjeglo nasilje i pronašle opcije za rješenje putem dijaloga", kazala je Merkel nakon sastanka u Berlinu s litavskim predsjednikom Gitanasom Nausedom.

"Prava ne smiju biti dovedena u pitanje"

Njemačka vlada radi na poticanju dijaloga, "ali na osnovi zakona koji su na snazi u Hong Kongu", koji osiguravaju slobodu mišljenja i vladavinu prava, kazala je Merkel.

Prava građana Hong Konga, zajamčena prilikom povratka te bivše britanske kolonije Kini 1997., ne smiju biti dovedena u pitanje i moraju se poštovati, istaknula je.

Hong Kong je dio Kine, ali se njime upravlja po načelu "jedna zemlja, dva sustava".

Kina je jako zaoštrila retoriku protiv prosvjednika potaknuvši čak bojazni od moguće vojne intervencije.

Ured Pekinga za odnose s Hong Kongom objavio je da akcije prosvjednika "nisu različite od onih koje poduzimaju teroristi" nakon što su policajca u civilu i reportera kineske državne novinske agencije navodno napali prosvjednici.

Glasnogovornica njemačke vlade ranije je rekla da Berlin prati situaciju u Hong Kongu s "rastućom zabrinutošću".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara