Merkel stiže u Auschwitz, donirat će 60 milijuna eura

Merkel stiže u Auschwitz, donirat će 60 milijuna eura
Foto: EPA

ANGELA Merkel sutra će po prvi put u 14 godina na funkciji kancelarke posjetiti mjesto koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, a donijet će i 60 milijuna eura donacije kako bi se pomoglo u očuvanju tog mjesta sjećanja, objavio je tamošnji muzej.

Merkel se nije suzdržavala priznati njemačku odgovornost za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu, no ovim posjetom će nastaviti tradiciju posjeta bivših kancelara prije no što joj završi mandat. Ranije je posjećivala druga mjesta koncentracijskih logora i susrela se s preživjelima iz Auschwitza.

"Najveće groblje na svijetu"

"Auschwitz je muzej, ali i najveće groblje na svijetu. Sjećanje je ključno za izgradnju sadašnjosti i budućnosti", rekao je direktor muzeja Piotr Cywinski uoči posjeta njemačke čelnice koji se događa na poziv zaklade Auschwitz.

Merkel će donaciju objaviti na 10. godišnjici uspostave zaklade Auschwitz-Birkenau. Polovica iznosa dolazi iz blagajne savezne, a polovica od regionalnih vlada.

Ta će sredstva učvrstiti položaj Njemačke kao najvećeg donatora zaklade koja financira očuvanje tog mjesta logora u Poljskoj koja je tada bila pod nacističkom okupacijom. Vjeruje se kako je u logoru živote izgubilo više od milijun ljudi.

Stravične brojke ubijenih

Nažalost, vrijedi podsjetiti kako su nacisti ubili više od 3 milijuna od sveukupno 3,2 milijuna Židova u Poljskoj, što je oko polovice Židova ubijeno u Holokaustu.

Njemačka donacija će, između ostalog, osigurati daljnje očuvanje 30 baraka u Birkenauu.

"Velik dio zgrada nije izgrađen da bi dugo trajao", ističe Cywinski dodavši kako zaklada treba između 4,2 do 4,7 milijuna eura godišnje za nastavak konzervacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara