Merkel za obnovu pregovora o slobodnoj trgovini između EU-a i Indije

Merkel za obnovu pregovora o slobodnoj trgovini između EU-a i Indije
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel zauzela se tijekom posjeta Indiji za obnovu pregovora o slobodnoj trgovini između Indije i Europske unije te za intenziviranje njemačko-indijske gospodarske suradnje što uključuje i olakšanu migraciju stručnjaka.

"Ono što nam treba je novi početak pregovora oko europsko-indijskog sporazuma o slobodnoj trgovini", rekla je Merkel na sastanku Njemačko-indijske vanjskotrgovinske komore u New Delhiju.

Merkel je objasnila da je o ovoj temi "intenzivno" razgovarala i s indijskim premijerom Narendrom Modijem kako bi se obnovili pregovori koji su prekinuti 2013. Ona je navela da bi nova Europska komisija mogla započeti s pripremama za obnovu pregovora.

Na kraju svog dvodnevnog posjeta Indiji, na kojem su Merkel pratili brojni ministri i predstavnici gospodarstva, kancelarka je izrazila zadovoljstvo postignutim.

"Mislim da postoje dobri izgledi za pojačanje njemačkih investicija u Indiji. To se posebice odnosi na modernizaciju infrastrukture u što spada i gradnja trasa superbrzih vlakova", rekla je Merkel na završetku posjeta.

Merkel je naglasila kako njemačka vlada želi pojednostaviti useljavanje indijskih stručnjaka u Njemačku. "Još tijekom ove godine bi trebali započeti razgovori s predstavnicima njemačkog gospodarstva oko ovog pitanja", rekla je Merkel.

Pojačana suradnja Njemačke i Indije

Njemačka i Indija su najavile i pojačanu suradnju na proširenju upotrebe iz obnovljivih izvora. Angela Merkel je najavila i da će Njemačka financirati nabavku 500 novih električnih autobusa za Indiju i povlačenje 2.000 starih dizel autobusa iz prometa.

Tijekom dvodnevnog posjeta Merkel se zauzela i za mirno rješenje indijsko-pakistanskog sukoba oko pokrajine Kašmir.

"Mi se zalažemo za deeskalaciju i želja nam je da Indija i Pakistan pronađu načina za postizanje mirnog rješenja", rekla je Merkel.

Jučer je na indijsko-njemačkim konzultacijama na razini vlada potpisano i preko 20 sporazuma o suradnji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara