Mesić: Brijunski transkript Haagu je dostavio Karamarko, Tuđman je znao za zločine!

Mesić: Brijunski transkript Haagu je dostavio Karamarko, Tuđman je znao za zločine!

Foto: Vlado Kos / Cropix

"NI JA ni moj Ured nismo nikad dostavili neki od tzv. Tuđmanovih transkripata Haškom sudu", tvrdi Stjepan Mesić. Bivši predsjednik u svom komentaru presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču tvrdi da je Haag ključne dokaze dobio od ministra policije Tomislava Karamarka!

> Škare Ožbolt: Mesić je predao transkripte bez znanja Vlade i Ureda za suradnju s Haškim sudom

U tekstu koji je napisao za Novi list, Mesić tvrdi da je Vlada u siječnju 2001. postala vlasnik svih Tuđmanovih transkripata, te da su svi zahtjevi Haškog suda išli preko Vlade. "Moj Ured u tome je igrao ulogu servisa", tvrdi Mesić i objašnjava kako su iz Vlade znali dolaziti zahtjevi za nekim dokumentima, a Ured predsjednika bi te dokumente, ukoliko bi ih pronašao, slao Vladi.

Zvučni zapis s brijunskog sastanka pronašao je Karamarko!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebno se Mesić dotaknuo tzv. brijunskog transkripta, za kojeg mu mnogi spočitavaju da ga je Haagu poslao nezakonito, mimo procedure, i tako Tužiteljstvu u ruke dao ključni materijal za dokazivanje udruženog zločinačkog pothvata. "Brijunski transkript uopće nije dokaz, kao što tvrde neupućeni ili zlonamjerni. Dokaz je originalni zvučni zapis toga famoznog sastanka. Taj je zapis, zajedno sa skraćenim video zapisom, Protuobavještajna agencija (POA) čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko pronašla u podrumskome Arhivu što sam ga već spominjao. Izuzela ga je, te nakon što je utvrdila njegovu autentičnost, taj je zapis predan Haaškom sudu", tvrdi Mesić.

"Tu, dakle, moj Ured nije igrao ni ulogu servisa, a kamo li da bih ja osobno s time imao bilo kakve veze", posebno je naglasio Mesić. Bivši se predsjednik također zapitao zbog čega audio zapis sa sastanka na Brijunima, ukoliko je on toliko bitan, nisu izuzeli oni koji su pregledavali Tuđmanovu dokumentaciju prije njegovog dolaska na Pantovčak. "Iz Tuđmanove je dokumentacije dosta toga nestalo. Ovaj dokument, međutim, nije", kaže Mesić.

Državni vrh je znao za ratne zločine!

Za Mesića nema nikakve dvojbe da je Hrvatskoj bio potreban Haški sud. "U Hrvatskoj nije bilo političke volje da sami procesuiramo ratne zločine koji su se nedvojbeno dogodili na našoj strani. Pri tome, nema nikakve sumnje da je državni vrh za te zločine znao. Dugo sam se dvoumio da li da to javno iznesem, ali sada ću reći: bio sam prisutan kada je jedan tadašnji ministar koji je također ovih dana prilično glasan, referirao Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smjene. Doslovno tako: pale se u tri smjene. Neću ga imenovati, ja nisam ni tužitelj, ni sudac, ali pamtim što sam vidio i čuo", zaključio je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara