Mesić govorio na Francuskom institutu za međunarodne odnose

HRVATSKA je ´voljna, spremna i sposobna´ provesti ono što Europska unija od nje traži da bi ozbiljno razmotrila kandidaturu koju joj je RH predala u petak u Ateni, rekao je u ponedjeljak u Parizu hrvatski predsjednik Stipe Mesić u predavanju na Francuskom institutu za međunarodne odnose (IFRI).

Nabrajajući obveze koje Hrvatska na putu za punopravno članstvo u Uniju treba provesti, Mesić je u predavanju ujedno precizno pojasnio što Europa dobiva ako Hrvatsku primi u svoje članstvo.

´Iole ozbiljno razmatranje naše kandidature ne dolazi u obzir prije nego što Europa ne bude uvjerena da smo mi ne samo voljni, nego i sposobni ispuniti ono što se od nas očekuje´, rekao je Mesić.

Pritom je, među ostalim, spomenuo punu suradnju s Haškim sudom, reformu i depolitizaciju pravosudnog sustava, manjinska prava i povratak izbjeglih, naglašavajući da je u tom kontekstu do sada znalo biti nesporazuma između hrvatske Vlade i EU.

´Vjerujem da je vrijeme nesporazuma prošlo´, rekao je hrvatski predsjednik države. ´Vrlo dobro znamo što se od nas očekuje... ne samo što to znamo, nego smo i voljni, spremni i sposobni to provesti´.

Ulaskom Hrvatske u bruxelleski klub EU bi, prije svega, mogla ući u završnu fazu projekta ujedinjene Europe. Osim toga, Hrvatska svojim uključivanjem nudi šansu da se jugoistok Europe počne pretvarati u zonu mira i sigurnosti s obzirom na njezinu politiku regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa, smatra hrvatski predsjednik.

Hrvatska bi također, kao članica EU, na polju ljudskih i manjinskih prava mogla pomoći inauguriranju ´novog gledanja na manjine u našem dijelu Europe´, dodao je Mesić.

´Hrvatska nije zemlja koja od ujedinjene Europe samo traži i očekuje. Mi doista možemo pomoći da se cijela jedna regija najprije približi, a potom i uključi u EU´, zaključuje Mesić.

Govoreći o iračkoj krizi, Mesić je naglasio hrvatsku opredijeljenost za dosljednu borbu protiv međunarodnog terorizma.

´Ne isključujem dakle ni ratnu opciju... no, naglašavam još jednom: rat je doista posljednja opcija... zamisliv i prihvatljiv samo onda ako te zemlje djeluju u sklopu mandata UN-a´, naglasio je hrvatski predsjednik u predavanju na IFRI-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara