Mesić: Hrvatska će od Jugoslavije tražiti 15 milijardi € ratne odštete

INDEX.HR doznaje kako je Stjepan Mesić u intervjuu za vikend izdanje banjalučkih dnevnih novina izjavio da će Hrvatska od Jugoslavije, prema prvim procjenama, tražiti oko 15 milijardi eura ratne odštete.

Mesić je za Nezavisne novine izjavio: "Smatram da je Hrvatska bila žrtva agresije i da Jugoslavija, odnosno Srbija, mora odgovarati za ono što se ovdje dogodilo. Prije svega moramo govoriti o šteti, kako će se šteta plaćati, u kojim rokovima i to je sad pitanje medjudržavnih sporazuma. Da smo bili žrtve to je jasno... Ako su dobrovoljci sakupljani u Srbiji zajedno sa jugoslavenskom armijom napadali hrvatske gradove i razarali ih, i ubijali hrvatske građane, ne može Srbija reći da to nije znala."

´To je tek procjena ali kolika je točna šteta, znat će se naknadno´, kazao je hrvatski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mesić je u intervjuu koji će biti objavljen u vikend izdanju banjalučkog dnevnika također kazao kako odbacuje ideju o stvaranju trećeg, hrvatskog, entiteta u BiH i ocijenio da bi time bila priznata politika koja je Bosni i Hercegovini nanijela mnogo štete.

Mesić je također najavio kako će se kandidirati za novi predsjednički mandat.

´Velika je šansa da ću se kandidirati za predsjednika jer mislim da sam dobro obavio posao, da sam stvorio novi imidž Hrvatskoj, otvorio suradnju sa državama u Europi i izvan Europe´, kazao je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara