Mesić: Hrvatska neće čekati Srbiju za ulazak u EU

Tekst: Z.J.
Foto: V.M.Tauber / Cropix

"NAJSPORIJA zemlja u procesu primitka u EU ne bi smjela kočiti najbržu zemlju u regiji", rekao je predsjednik Mesić odgovarajući na upit je li moguće da Srbija i Hrvatska zajedno uđu u EU. U razgovoru za njemački dnevnik Handelsblatt, Mesić je izjavio da je uvjeren da će hrvatska 2011. postati punopravna članica EU.

"Bugarska i Rumunjska nisu primljene zato jer su ispunile uvjete nego iz geostrateških razloga i to se sad osvećuje jer su primjetni nedostaci kod ovih dviju zemalja", rekao je hrvatski predsjednik i naglasio da to "dodatno koči" Hrvatsku.

"Dodik vodi raspadu BiH"

Mesić je spominjući ove dvije zemlje naglasio dvostruke kriterije EU, te je rekao da oni postoje i u pitanju blokade Hrvatske zbog hrvatsko-slovenskog graničnog spora. "I Slovenija je imala neriješeno granično pitanje kad je ušla u EU i to tada nikoga nije smetalo", rekao je Mesić.

Mesić je kritizirao politiku premijera Republike Srpske, Milorada Dodika, koji "vodi raspadu BiH", dok "Europa i svijet to mirno gledaju i ne čine ništa".

"Vlada čini velike korake u borbi protiv korupcije"

Mesić je u oproštajnoj posjeti Njemačkoj pozvao njemačke poduzetnike na pojačano ulaganje u hrvatsko gospodarstvo. "Hrvatskoj su potrebne investicije u izvoznu proizvodnju i tu Njemačka može biti od pomoći", rekao je Mesić.

U osvrtu na korupciju u Hrvatskoj, Mesić je pohvalio rad nove vlade koja "na tom području čini velike korake". "Ja ne kažem da korupcije nema, ali kako stranim ulagačima ona nije smetala kada su ulagali u kupnju hrvatskih banaka ili izgradnju prodajnih centara", upitao se Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara