Mesić: Hrvatsko pravosuđe neovisno

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić danas je, komentirajući aktualna zbivanja, ustvrdio da je hrvatsko pravosuđe neovisno i da je to pokazao i sudski postupak "gospićkoj skupini" na Županijskom sudu u Rijeci.

Ne mogu se opozivati suci koji ne sude po nečijem očekivanju, istaknuo je predsjednik Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu". Također je rekao kako se ta presuda može pobijati samo na sudu, ocijenivši kako je dobro da to shvaća većina hrvatskih građana.

"Ne može se blokirati promet i tvrditi da to nije štetno", rekao je predsjednik Mesić, dodavši da će, ako to shvate i organizatori prosvjeda, to biti dobro i za Hrvatsku, inače će štetiti turističkoj sezoni. "Prosvjedi nisu potrajali i mislim da nije narušen ugled Hrvatske kao turističke zemlje, ali bi mogao biti ako se ponove blokade prometnica", drži Mesić. Nije želio reći tko su politički mentori prosvjednika, ustvrdivši da je po njihovim porukama vidljivo tko stoji iza njih.

U vezi s izrečenim prijetnjama najvišim državnim dužnosnicima Mesić je rekao da "ih treba uzimati s rezervom i dozom ozbiljnosti" te da sigurnosne službe rade dobro. "Prijetnji uvijek ima, no oni koji žele nešto učiniti obično ne prijete", rekao je.

O sukobu hrvatskih i srpskih učenika u Podunavlju Mesić drži da treba smanjivati međunacionalne napetosti, u čemu je velika odgovornost i medija, te uklanjati teškoće koje ih izazivaju.

Komentirajući procjene izbornog rezultata Međunarodnog republikanskog instituta, Mesić je rekao da ga one ne iznenađuju, jer je ova vlast trebala puno učiniti, a da sada treba vidjeti što je stvarno učinjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uoči današnjeg susreta s glavnim tajnikom NATO-a Georgeom Robertsonom predsjednik Mesić je najavio da će razgovarati o preustroju Hrvatske vojske, stanju u regiji i iračkoj krizi.

Odbacio je tvrdnje da su svi hrvatski ratni zrakoplovi prizemljeni, ustvrdivši da je potrebno obnoviti tu flotu i za to osigurati novac.

Rekao je da će turistička sezona biti bolja što se rat u Iraku bude približavao kraju te da je podbačaj u predsezoni bio očekivan.

Upitan o špijunaži vojske Republike Srpske, predsjednik Mesić je rekao da naše obavještajne službe time nisu zatečene, da su znale za to i da on osobno time nije iznenađen.

(Hina) dm mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara