Mesić i Iliescu otvorili hrvatsko-rumunjski gospodarski forum

GOSPODARSKA suradnja između Hrvatske i Rumunjske sve je bolja, a postoje uvjeti za dalji razvitak te suradnje budući da je uspostavljena odgovorajuća pravna infrastruktura, istaknuli su u ponedjeljak u Zagrebu predsjednici Hrvatske i Rumunjske Stjepan Mesić i Ion Iliescu.

Rumunjski predsjednik Iliescu, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, te njegov domaćin Mesić pozdravili su otvaranje hrvatsko-rumunjskog gospodarskog foruma, koji se održava u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Gospodarski odnosi između dvije zemlje su odlični, uspostavljen je odgovarajući pravni okvir za uspješnu suradnju, a prošle je godine udvostručena trgovinska razmjena, iako, nažalost, Hrvatska u toj razmjeni stalno bilježi deficit", rekao je predsjednik Mesić.

U protekloj godini, trgovinska razmjena između Rumunjske i Hrvatske je udvostručena, ali i dalje je vrlo skromna, oko 40 milijuna dolara. Odnos hrvatskog izvoza prema rumunjskom kreće se u posljednje tri godine 1:5 u korist Rumunjske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Mesić je rekao da je izgradnja naftovoda Constanca-Omišalj od stratešog intersa za obje zemlje, ali i za cijelu regiju. Sporazum o izgradnji toga naftovoda potpisan je u rujnu prošle godine u Bukureštu.

Mesić je ponovno istaknuo da se Hrvatska želi uključiti u sljedeći krug proširenja EU-a 2007. godine, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom.

Predsjednik Iliescu je u svom govoru istaknuo da je Rumunjska posljednjih godina poduzela niz gospodarskih reformi,koje su rezultirale stabilnim rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP). Godine 2001. gospodarski rast u Rumunjskoj iznosio je 5,3 posto, prošle godine 4,8 posto, a za ovu godinu predviđa se rast od 5,7 posto. Također je smanjena stopa inflacije s preko 30 posto na ispod 15 posto.

Rumunjski predsjednik će u utorak, drugog dana posjeta Hrvatskoj, boraviti u Dubrovniku i Cavtatu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara