Mesić i Picula doputovali u New York na zasjedanje Opće skupštine UN-a

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić i ministar vanjskih poslova Tonino Picula doputovali su u nedjelju u New York gdje će idućeg tjedna sudjelovati na godišnjem zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Mesić će na općoj raspravi Opće skupštine UN-a, koja počinje u utorak, govoriti osmi po redu, a govor će mu biti posvećen reformi UN-a, mirovnim misijama Svjetske organizacije te borbi protiv terorizma.

Mesić će se u ponedjeljak sastati s predsjednikom švicarske konfederacije Pascalom Couchepinom i predsjednikom Otvorenog društva Georgom Sorosom, a u utorak s predsjednicima Albanije, Alfredom Moisiouom, i Perua, Alejandrom Toledom.

Ministar Picula će u ponedjeljak, na dijelu zasjedanja Opće skupštine UN-a posvećenoj HIV/AIDS-u, govoriti o hrvatskim iskustvima i dostignućima u borbi protiv HIV/AIDS-a.

Picula će u srijedu, zajedno s još sedam drugih ministara vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe, imati susret s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.

Programom posjeta predviđeni su Piculini bilateralni susreti s pomoćnikom američkog državnog tajnika Marcom Grossmanom te s ministrima vanjskih poslova Rusije, Srbije i Crne Gore, Novog Zelanda, Norveške i Australije.

Mesić se u Zagreb vraća u srijedu, a Picula će ostati dva dana dulje.

Opća rasprava na Općoj skupštini UN-a trajat će od 23. rujna do 3. listopada, a očekuje se da će na njoj dominirati Irak, borba protiv terorizma, kriza na Bliskom istoku te reforma i financiranje UN-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara