Mesić i Račan potpisali zahtjev za članstvo RH u EU

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan, u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića i čelnika parlamentarnih stranka u Saboru u Banskim dvorima svečano su potpisali zahtjev za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Premijer Račan službeno će u petak u Ateni grčkom premijeru Constantinosu Simitisu predati hrvatski zahtjev za članstvo, godinu i pol nakon što je Hrvatska potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

´U ime Republike Hrvatske, slijedom Rezolucije Hrvatskog sabora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, čast nam je, u skladu s člankom 49 Ugovora o Europskoj uniji, podnijeti zahtjev za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji´, stoji u tekstu hrvatskog zahtjeva koji će grčkom predsjedništvu EU-a biti predan na engleskom jeziku.

´Obavili smo posao koji smo očekivali i to upravo vrijeme´, kazao je nakon potpisivanja Mesić dodajući da daljnja otvorena pitanja na putu prema članstvu u EU, Hrvatska može riješiti samo zajedničkim snagama.

´Europa je sigurno naš cilj ali i naša sudbina. Ako nam je to sudbina onda sudbinu uzimamo u svoje ruke´, rekao je hrvatski predsjednik.

Na putu prema EU ´mi moramo raditi i dokazivati da smo spremni ispuniti uvjete koji se pred nas postavljaju´, rekao je Tomčić, ističući važnost djelovanja svih političkih čimbenika ali i javnosti. Sabor je, nastavio je, usvajanjem Rezolucije o pristupanju RH EU učinio potreban korak na putu prema Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Naša sudbina je u našim rukama´, rekao je Račan dodajući da ´smo puno toga napravili ali i da još puno toga treba napraviti´.

´Ono što smo dosada postigli ohrabruje nas da idemo dalje´, kazao je hrvatski premijer ističući da je on uvjeren u uspjeh.

Hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU bit će priložena i saborska Rezolucija o pristupu Hrvatske Eu, donijeta u prosincu prošle godine.

Zahtjev će pratiti i promotivni CD pod naslovom ´RE:member CROATIA´, koji je nazočnima predstavio hrvatski ministar europskih integracija Neven Mimica. Na tom promotivnom CD-u su prigodni govori predsjednika Mesića i premijera Račan, specifični politički uvjeti ulaska Hrvatske u EU, osnovni podaci o Hrvatskoj, te video-zapis kojim se predstavljaju turističke i povijesne ljepote Hrvatske

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara