Mesić Inu obećao Mađarima?

"MAĐARSKI MOL najbliži je partner Ine, a to će se svakako uzeti u obzir kada na red dođe skora privatizacija Ine", kazao je predsjednik Stjepan Mesić mađarskoj izvještajnoj agenciji MTI, a u razgovoru je spomenuo i kako bi volio vidjeti MOL, koji već sada ima 25 posto INA-e u kooperaciji s "hrvatskim naftašem".

"Želio bih vidjeti ove dvije kompanije u zajedničkim ulaganjima i poslovima izvan granica Europe", kazao je Mesić čije riječi prenose mađarski mediji. Naime, hrvatski je predsjednik jučer boravio u jednodnevnom posjetu Budimpešti, a tom prigodom susreo se s predsjednicom parlamenta Katalin Szili, kao i s mađarskim premijerom Ferencom Gyurcsanyem.

Ured Predsjednika u svojim protokolarnim izvješćima nije izvijestio da je Mesić u toj zemlji govorio o privatizaciji Ine, no čini se kako je Mađarima ipak najbitniji MOL, odnosno INA. Naime, svi mediji u toj zemlji prenijeli su gotovo isključivo Mesićeve riječi o hrvatskoj naftnoj kompaniji. 

MOL jako zainteresiran za Inu

Podsjetimo, Sanaderova Vlada već više od godinu dana najavljuje daljnju privatizaciju Ine u kojoj trenutno ima 44 posto dioničkog udjela u vlasništvu. Većinski dio izgubila je kada je sedam posto dionica prodala bivšim i sadašnjim zaposlenicima. Sedamnaest posto nalazi se izlistano na zagrebačkoj burzi, kao i onoj u Londonu, dok sedam posto drži portfelj Braniteljskog fonda.

25 posto plus jedna dionica pripada strateškom partneru - mađarskom Molu. Predsjednik Uprave Mola Zsolt Hernadi, više je puta u svojim javnim istupima isticao kako je MOL izuzetno zainteresiran za sudjelovanje u daljnjoj privatizaciji Ine, ali pod odgovarajućim uvjetima.

Nije poznato pod kojim bi se uvjetima privatizirao preostali dio Ine ni kada bi se to moglo dogoditi.

I.Ć.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara