Mesić izmaknuo Žužulu fotelju u UN-u

Mesić izmaknuo Žužulu fotelju u UN-u

BIVŠI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul još ne zna koje ga radno mjesto očekuje nakon što i službeno ode iz zgrade na Zrinjevcu.

Prema dobro obaviještenim izvorima koje prenosi riječki Novi list, na prošlotjednom sastanku Mesića i Žužula, predsjednik je rekao bivšem ministru kako ga neće potvrditi za veleposlanika i stalnog predstavnika RH pri UN-u.

Budući se približavaju pregovori o pristupanju Hrvatske u EU, dosadašnji veleposlanik RH pri UN-u Vladimir Drobnjak, imenovan je glavnim pregovaračem hrvatskog tima s Europskom unijom.

Čim se Sanaderova vlada s opozicijom dogovorila oko Drobnjakova imenovanja na tu poziciju, proširila se priča da će Žužul zauzeti mjesto Vladimira Drobnjaka. Inače, Žužul je tu funkciju vršio od 1993.-1996. godine kad je HDZ vodio ratnu i poslijeratnu Hrvatsku.

Prema istim izvorima, Mesić i Sanader su se navodno složili da će Drobnjakovo mjesto zauzeti Mirjana Mladineo, dugogodišnja zamjenica ministra europskih integracija i sadašnja šefica hrvatske misije pri EU u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miomir Žužul, političar je s velikim iskustvom, ali vrlo negativnim renomeom među političarima.

Prošlogodišnja afera s Imostrojem bacila je sjenu na Žužula, a iako je premijer Sanader stao na ministrovu stranu, čini se da Žužul nema preveliku podršku HDZ-ovaca.

Tome u prilog govori Žužulova ostavka na mjestu ministra vanjskih poslova usred kampanje predsjedničkih izbora, kada se vodila bitka između Stjepana Mesića i HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor. Žužulov potez komentiran je u javnosti kao pokušaj pridobivanja narušenog ugleda HDZ-u, a time i glasova Jadranki Kosor.

Žužulu preostaje mjesto u Saboru koje mu trenutno "čuva" zastupnica HDZ-a Danira Bilić, a prema nekim izvorima Žužul pretendira i na mjesto hrvatskog predstavnika pri NATO-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara