Mesić: Između RH i BiH nema nerješevih problema

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu sarajevskom Oslobođenju od utorka ocijenio je da Hrvatska i BiH međusobno nemaju nerješivih problema te naglasio da je i "pitanje Luke Ploče rješivo" i da će svi imati koristi od gradnje prometnice od Ploča preko BiH i Hrvatske do Mađarske.

Na upit što bi za Hrvatsku moglo značiti nedavno priznanje haškog optuženika Ivice Rajića da je Hrvatska sudjelovala u agresiji na BiH, Mesić je odgovorio da nije postojala odluka Hrvatskog sabora po kojoj bi Hrvatska vojska mogla prijeći hrvatsku granicu i sudjelovati u ovoj ili onoj akciji.

"Na temelju odluke Hrvatskog sabora, hrvatski predsjednik može donijeti odluku da Hrvatsku vojsku uputi izvan hrvatskih granica. No takve odluke nije bilo. Tko je, unatoč tome, izvan legalnih struktura slao pojedince ili skupine, raspolagao vojnim potencijalom nezakonito, neka za to odgovara", kazao je Mesić.

Komentirajući nedavnu presudu Predragu Metvejeviću na 5 mjeseci zatvora zbog tekstova objavljenih o hrvatskom piscu Mili Pešordi, predsjednik Mesić je rekao da "nije dobro da se književniku sudi za figurativno izražavanje".

"Svakako sam protiv toga. Međutim, to je tek prvostupanjska presuda, zato se ja u to ne bih upuštao. Još ne znamo pravorijek", dodao je Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara