mesić: ključno je načelo individualnog pristupa pri ujedinjenju Europe

Načelo individualnog pristupa i individualno vrednovanje napretka pojedinih zemalja na putu prema EU ključno je i nezaobilazno pitanje pri dovršenju procesa ujedinjenja Europe, naglasio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na plenarnom zasjedanju "Europske perspektive" održanom u subotu u sklopu susreta zemalja jugoistočne Europe u Ateni.

Predsjednik Mesić je naglasio da njegovo zalaganje za zasebno vrednovanje svake zemlje u priključenju Uniji ne znači da se nužnost regionalne suradnje stavlja u drugi plan. "Hrvatska dobro shvaća kolika je važnost regionalne suradnje. Gradnja demokracije, jačanje vladavine prava, provedba politike poštivanja ljudskih prava i afirmacija tržišnog gospodarstva bit će brža i lakša uz regionalnu suradnju", rekao je hrvatski predsjednik.

Mesić je istaknuo da osobno nema nikakve dvojbe hoće li Hrvatska biti primljena u EU. "Dobro znamo što su europski standardi i dobro znamo što treba učiniti da bi ih ispunili. Mi ćemo to učiniti možda i brže nego što poneki izvan Hrvatske očekuju", naglasio je Mesić.

Hrvatska je apsolutno spremna dati svoj doprinos napretku regije, ali i dovršenju procesa europskog ujedinjavanja, zaključio je hrvatski predsjednik.

Grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou, koji je stigao na zadnjih deset minuta sjednice zbog boravka u Parizu, govoreći o stanju u regiji, naglasio je da je "hrvatska aplikacija za članstvo u EU primljena s velikim poštovanjem".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox obznanio je sudionicima sjednice da će europski parlamentarci sljedećeg tjedna u Strasbourgu usvojiti zajedničko stajalište o širenju EU i uputiti ga na summit Unije u Solun. Naglasio je da priključenje regije Europskoj uniji neće biti ni brzo ni lako, ali i dodao da Europa ima viziju kako integrirati svoj jugoistok.

Srbijanski premijer Zoran Živković govorio je o uspješnoj borbi protiv organiziranog kriminala i nastavku provedbe demokratskih reformi u svojoj zemlji. Istaknuo je i srbijansku odlučnost u europskom integriranju.

Makedonski predsjednik Boris Trajkovski založio se za stvaranje jugoistočne zone slobodne trgovine i slobodniji protok ljudi s toga područja u EU.

Predsjednik Mesić je sudjelovanjem na ovoj plenarnoj sjednici okončao svoju nazočnost na susretu u Ateni i popodne će otputovati prema Zagrebu. Ekonomski susret zemalja JI Europe organiziran je po prvi puta, a pod patronatom Svjetskog ekonomskog foruma. Na njegovim je marginama potpisan Memorandum o suradnji na području turizma između Grčke, Turske, Bugarske i Rumunjske, Hrvatske, Albanije, BiH i Srbija i Crna Gora. Ministrica turizma Pave Župan Rusković izjavila je da se dokumentom nastoji postići tješnja suradnja na području turizma međusobno, ali i prema trećim zemljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara