Mesić: Moram razmisliti o kandidaturi protiv Kolinde

Mesić: Moram razmisliti o kandidaturi protiv Kolinde
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

BIVŠI predsjednik Stjepan Mesić rekao je da mora razmisliti o tome da se kandidira protiv sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na predstojećim predsjedničkim izborima.

Izjavio je to gostujući u RTL Direktu, u odgovoru na pitanje tko bi bio dobar protukandidat Kolindi.

Mesić: Moram razmisliti

"Više se njih spominje. Spominju čak i mene. Ja mogu ustvari biti jer je došlo do promjene ustava u mom mandatu. Moram razmisliti bih li se prihvatio toga, ali ne razmišljam o tome baš ozbiljno. No vidio sam jednog premijera koji je izabran s 92 godine u Maleziji", rekao je Mesić.

Kolindin rad nije htio previše komentirati. 

"Ne bih komentirao njen prvi mandat jer nije završio. Ne znam je li itko u svijetu radi ovo, ove turneje. Sistem da se ured izmješta, to je novum u zakonu. Ali to je politička odluka koja se ne sukobljava sa zakonom", kazao je.

Komentirao je zato sukob premijera i predsjednice.

"Referendumom se želi ukloniti Plenkovića jer je postao smetnja ultrakonzervativnim snagama"

"Upravo zato što Ustav točno definira odnose nema ni jednog razloga za ovo prepucavanje do kojih dolazi sad. Više se ovdje radi o osobnim interesima i pozicioniranju. Predsjednica radi na svojoj promociji da bi osvojila drugi mandat", ustvrdio je Mesić. 

Na pitanje je li on lupao šakom o stol, odgovorio je: ""Ja se to ne sjećam, nije bilo potrebe. Ja mogu reći da sam sa svim premijerima dobro surađivao. I s Kosor, s Račanom i sa Sanaderom. Svaki od nas smo poštivali što nam Ustav daje, i prava i obveze."

Dodao je da smatra da se predsjednik i dalje treba birati neposredno, a komentirao je i novi referendum Željke Markić.

"Ja bih se teško mogao ovdje puno izjašnjavati. To je promašena akcija. Ovdje se radi o tome da se ukloni Plenković i vlada jer je postao smetnja ultrakonzervativnim snagama. Predsjednica i o tome mora ozbiljno razmisliti", rekao je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara