Mesić na konferenciji "Otoci bez arhipelaga" i u San Marinu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić sudjelovat će u subotu i nedjelju na konferenciji "Otoci bez arhipelaga", u organizaciji Centra Pio Manzu u talijanskom gradu Riminiju, a u ponedjeljak odlazi u službeni uzvratni posjet Republici San Marino, priopćio je u petak Ured Predsjednika.

Predsjedniku Mesiću bit će tom prigodom na konferenciji uručena Zlatna medalja Predsjedništva Talijanske Republike za doprinos napretku Hrvatske na njenom putu u Europsku uniju.

Ovom medaljom Centar Pio Manzu izražava priznanje predsjedniku Mesiću na njegovu ključnom doprinosu miru u izgradnji jače povezane europske zajednice naroda, kultura i regija, kaže se u priopćenju.

U obrazloženju priznanja također se, prema priopćenju, ističe osobita uloga predsjednika Mesića u napredovanju Hrvatske ka ostvarivanju njezina strateškog cilja - ulaska u EU i postizanju europskih ekonomskih, socijalnih i demokratskih standarda te u vođenju zemlje kroz izazove političke, ekonomske i socijalne tranzicije.

Posebice se ističe zasluga predsjednika Mesića i vlada koje su se za njegova mandata izmijenile, u izgradnji pomirenja, tolerancije i suživota s ostalim narodima u regiji.

Centar Pio Manzu nevladina je organizacija, utemeljena 1969. uz pomoć UN-a i UNIDO-a, koja koordinira i promiče aktivnosti vezane uz istraživanje ekonomskih i drugih znanstvenih aspekata odnosa čovjeka i okoline te provodi globalna istraživanja o pojedinim temama od interesa za javni, privatni i neprofitabilni sektor. Centar, čiji je cilj biti spona između svijeta istraživača i donositelja odluka, svake godine organizira konferenciju na kojoj se raspravlja o globalnim temama i budućnosti čovječanstva. Na čelu Znanstvenog vijeća Centra nalazi se bivši ruski predsjednik Mihail Gorbačov, a počasni predsjednik je bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost i državni tajnik Henry Kissinger. Suorganizatori ovogodišnjeg skupa su UN, EU, Predsjedništvo Italije, predsjedništvo talijanske vlade, Zastupnički dom talijanskog parlamenta te ministarstvo vanjskih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Mesić boravit će u ponedjeljak u uzvratnom službenom posjetu Republici San Marino, državi koja se smatra najstarijom postojećom republikom na svijetu, a koja je među prvima priznala neovisnu Hrvatsku. Od osamostaljivanja RH i uspostave diplomatskih odnosa 1993. bilateralni odnosi sa San Marinom odvijali su se u duhu prijateljstva, bez otvorenih političkih pitanja. Predsjednik Mesić u više se navrata sastajao s čelnicima te treće najmanje države u Europi koja broji 28.500 stanovnika, zemljopisno smještene u središnjem dijelu Italije, a kapetani regenti Antonio Lazzaro Volpinari i Giovanni Francesco Ugolini, koji su tada obavljali šestomjesečni mandat šefa države, boravili su u rujnu 2002. u službenom posjetu Hrvatskoj. Sada su, za razdoblje od 1. listopada 2004. do 31. ožujka 2005. na dužnosti državnog poglavara kapetani regenti Giuseppe Arzilli i Roberto Raschi.

Hrvatsku i San Marino vežu i duboke povijesne veze s obzirom na to da utemeljitelj te države, svetac Marin, potječe s otoka Raba, s kojim ova državica ima dugogodišnje prijateljske odnose i potpisanu Povelju o bratimljenju 1968. godine.

San Marino je jedna od rijetkih zemalja s kojom Hrvatska ima pozitivnu bilancu robne razmjene, čija ukupna vrijednost iznosi 1.806.000 dolara, od čega na hrvatski izvoz otpada 1.093.000 dolara.

Dvije države imaju za sada potpisan samo Ugovor o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, potpisan u svibnju 2004., a u pripremi je više drugih bilateralnih ugovora namijenjenih unapređenju gospodarske i druge suradnje.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara