Mesić: Nađite topničke dnevnike iz arhive MORH-a da možemo u Europu

Mesić: Nađite topničke dnevnike iz arhive MORH-a da možemo u Europu

Tekst: I.Ć.,M.M.
Foto: Srećko Niketić (Cropix)

"TOPNIČKE dnevnike koji postoje, a još nisu pronađeni treba pronaći u arhivi Ministarstva obrane, a za one dnevnike za koje se utvrdi da ih nema ili da su uništeni treba utvrditi tko ih je uništio i tada krivce procesuirati", rekao je danas predsjednik Stjepan Mesić u Livadama gdje je otvorio 16. Tuberfest, sajam bijelog tartufa i poljoprivrednih proizvoda

Čisti pred sudom u Haagu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime na izravan novinarski upit o dnevnicima Mesić je odgovorio kako to pitanje treba što prije riješiti. "Onog trenutka kada to riješimo mi smo pred Haškim sudom čisti i možemo dalje pregovarati za ulazak u EU", naglasio je u svom odgovoru predsjednik Mesić.

Podsjetimo, Hrvatska je i dalje ostaje blokirana na putu prema Europi od grupe zemalja na čelu s Velikom Britanijom i Nizozemskom u poglavlju "Pravosuđe i temeljna prava" i to zbog nedovoljne suradnje s Haagom. Riječ je o takozvanim "topničkim dnevnicima" iz razdoblja vojnoredarstvene akcije Oluja, a koje haško tužiteljstvo smatra izuzetno bitnim u procesu koji se vodi protiv generala Ante Gotovine.

Početkom tjedna u Zagrebu je boravio i glavni haški tužitelj Serge Brammertz no nakon razgovora nije bilo previše detalja o dogovorima s premijerkom Jadrankom Kosor. Naime, Kosor je tek novinarima poručila kako će "sljedećih dana povući neke dodatne poteze", time jasno davši do znanja kako će se pitanje topničkih dnevnika, slično kao i sa Slovenijom rješavati "tihom diplomacijom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara